Julbord - Check!

Glad andra advent på er där ute!

Hoppas ni har fått er en mysig dag. Bara knappa två veckor kvar till julafton. På tiden att årets första julbord nu ligger i magen då. :) 

Har haft en riktigt bra dag. Vaknade upp på Tjörn tidigt i morses och intog en frukost i form av vi-ska-äta-julbord-om-någon-knappa-timma. Redan där blev det stökigt i huvudet. 

Men om man ska se det till det positiva så kan jag säga att det känns skönt att inte vara så förbannat fast vid ”mina” mängder och att jag faktiskt kan anpassa intaget till situationen, precis som jag gjorde idag! Kanske dumt, men nödvändigt idag tycker jag. 

Julbordet vi äter varje år är något av det finaste (och godaste) jag vart på. Det finns allt och lite till. Och med tanke på att det ligger på en ö vid västkusten så är det lite extra inriktat på just maten från havet. Musselsoppa, mängder med olika sillar, fem sorters laxar, olika vita fiskar, makrill, räkor i alla dess former, kräftor... ja ni fattar poängen! Favoriten var såklart musslorna och currykräftorna. Holy! 

Jag älskar bufféer som ni nog vet. Kan välja vad jag vill ha och hur mycket av varje sak. Dock har jag vart lite halvkass på att äta buffé då det oftast brukar bli lite mycket av grönsaksbordet. ”Tur nog” så fanns det inget grönsaksbord idag, utan endast ”riktig mat”. Vilket i sin tur ledde till att jag endast kunde välja mat och inte kaninmat att äta mig mätt på.

Tallrik nummer två av fyra!

Andra advent idag som sagt. Prövningarnas dag! Jag är faktiskt inte det minsta besviken, trots att det inte hamnade massa sötsaker i magen. Men vem har sagt att endast sötsaker är prövningar? Utmanade istället mig själv med mat. Sådan där mat som förmodligen är ”värre” än sötsaker egentligen. Den där favoriten som jag åt mycket av hade nog fått sig ett ordentligt sirapsbad skulle jag tro. Men vad gör det egentligen? (Försöker intala mig själv att det inte gör något åtminstånde..) 

Nåja, utmaningarna för dagen var det; 

Ett: Åt en (relativt) bra och stadig frukost, trots att julbord skulle intas någon enstaka timmar efteråt.  

Två: Har ätit på helt annorlunda tider idag jämfört med vad jag är van vid. Frukosten intogs för vad jag kallar mitt i natten och lunchen intogs en timma efter min vanliga frukosttid. Kändes konstigt, men inte speciellt jobbigt för det! 

Tre: Åt mig proppmätt på riktig mat och inte kaninmat.

Fyra: Visst att jag inte valde bullar och efterrätt, men jag valde saker på julbordet som förmodligen var ännu mer söta och ”farliga” än en bulle. Utmanande mat är en lika bra prövning som utmanande efterrätter. 

Fem: Struntade i mängden och åt tills jag var mätt. Brydde mig inte om det blev mer än vanligt eller mer än vad de andra åt. Jag åt för att det var gott! 

Sex: Ett annat fel jag höll mig ifrån idag var passa-på-tänket. SÅ skönt att kunna behärska sig själv! Kommer ju förtusan äta julbord en månad till, så behöver inte något sådant tänk :) Även det var ett stort framsteg för mig må ni veta! 

Som sagt, utmanande dag trots att det inte blev någon lussekatt. Och det måste väl vara godkänt tycker jag? :) Bufféer kan ju som sagt vara rätt krångliga ur många olika synvinklar. Antingen blir det för lite eller för mycket – men idag blev det lagom (+ rätt mycket till, men det är ju julbord..) ;)

 

Efter julbordet blev det badtunna i det kalla vädret. Dock stod jag över det av lite olika anledningar, tyvätt! Blir nästa år istället :) Satt inne i världens mysigaste lilla restaurang i min ensamhet och njöt av värmen istället ;) Inte fy skam det heller.

Nu ska jag få i mig någon form av kvällsmat. Ska inte dra ner en smula på det, trots dagens intag! Den saken är då säker. Puss & Kram 



Kommentarer
Connie

Åh, du inspirerar mig så otroligt mycket! Kikar in här varje dag. Jag åt julbord igår jag, var livrädd för att det skulle bli antingen "för mycket" eller "för lite". Det fanns inga grönsaker där heller så det var ju bara att köra på, och för en gångs skull lyssnade jag också på vad jag var sugen på. Heja oss!

2012-12-09 @ 20:22:05
URL: http://frokenelva.blogg.se
ellen

Vad söt du är i flätor, bara tomteluvan som fattas;)
Roligt att du haft en fin helg. Er stuga verkar ligga på en helt magisk plats, bilderna är ju helt underbara!
Tycker du ska vara stolt över dig själv, för att bli frisk och helt fri från en ätstörning är så mkt mer än att våga äta en bulle!

Vad gäller att planera utmaningar el inte så skulle jag nog säga att det är en kombination för mig. Förra veckan köpte jag t ex tortellini som jag planerade att käka med "läskiga" tillebhör men sen var det liksom omständigheterna som fick styra när jag åt det vilket resulterade i att det blev fyra dagar i rad pga tidsbrist (tog ju liksom bara 5 min att koka)...andra ggr kan jag köpa ngt utmanande i affären helt oplanerat men sen planera när jag ska äta det. Lät det rörigt?

Blir det att inta platsen framför stekbordet igen i morgon? Min vecka kommer bli riktigt tuff med tre heldagar i skolan och sen jobb i skittidigt och på kvällen samt att jag ska hjälpa till på min pappas frus 60-års fest. Måste dessutom plugga en massa själv så hoppas jag fixar det.

Hoppas du får en skön avslutning på kvällen och sover som en prinsessa i natt vännen, du är BRA!

Stor kram!

2012-12-09 @ 20:34:58
URL: http://sandal.blogg.se
Mia Olsen

DUKTIG TJEJ!
Fan vad glad detta gjorde mig!

Idag hade vi själv advents fika (jag hatar julmat och tvärtom som du då älskar baket och godiset, iaf det mesta) och det tog mig i för sig 3 timmar att samla mig och hälften av alla gäster hade hunnit åka hem, MEN åt gott det gjorde jag med. Herregud, mätt som en plätt nu.

Så utmaningarnas dag är avklarad och nästa gång är det fan ta mig inte lika svårt, hoppas vi på!
Och nästa gång kanske JAG ska våga mig på lite mer julmat och DU lite mer sött? ;)

2012-12-09 @ 20:41:01
URL: http://marslammet.blogg.se
Genus

Så kallt är det inte ;-) men det brukar hålla sig jämnt nere under tian november fram till februari, inget töväder här inte!
Har lagt ut lite bilder (fast inte så fina som dina:-)

Det är för övrigt gott med julbordet, var och en hittar väl något som passar eller hur? Kram

2012-12-09 @ 20:54:21
URL: http://fyratassarvidminsida.blogspot.se
Sanna

Åh, vad starkt gjort av dig!! Buffer känns så himla jobbiga, men vad stolt man blir över sig själv när man klarat av det! Varje litet steg är en bit framåt mot friheten :) ha en härlig december! Kramar

2012-12-09 @ 20:58:28
Connie

Det gör du verkligen, så fortsätt på framåt - du kämpar så fantastiskt bra!

Ja, precis, jag kände också att det blev lagom, bad för säkerhetsskull min bordskamrat (och nära vän, som vet om mina problem) att "godkänna" tallriken så att jag inte ska luta mig själv heller, men nästa gång klarar jag det helt själv!

Åh, mina favoriter är helt klart sillen och LAXEN - jag är tokig i lax. Dessutom gillar jag Janssons frestelse (vilket numera är en liten utmaning, men det slank ner en bit igår). Vilken är din storfavorit?

2012-12-09 @ 21:04:42
URL: http://frokenelva.blogg.se
emma

Fan, grymt jobbat!
<3

2012-12-09 @ 22:26:50
URL: http://www.ungefaer.blogg.se
jen

Det finns speciellt en anledning. Du har inga resurser som andra friska har. De kan gå utan att äta en längre tid eftersom de har fettdepåer. Som är nödvändiga! Vi däremot behöver ett överskott av energi och gärna varannan var tredje timme i ordentliga mängder (en frukt är inget som kommer generera i viktuppgång men det vet du nog). Jag förvånas ofta av hur lite folk äter och jag får allt om oftast sen jag började käka ordentligt och gå upp höra att jag äter verkligen mycket men det är nödvändigt för att gå upp. Man behöver det när kroppen har varit i svält, därför blir vi hungrigare snabbare och bör äta mer än friska människor.

Det går bra, kämpar som en gnu. Tänker inte efter så mycket vilket hjälper massor. Mindre ångest- mer frihet- bättre välmående och mer balans. Bara gör det du tänker, planera och analysera inte så himla mycket. Det är sjukt och inte alls normalt. Du behöver börja med ett matschema innan du ger dig på sötsakerna, det är mitt tips iaf :) Så att du får bukt på det vilket också kommer generera i friskare tankar. Man måste bara våga ta det där steget. Bättre förr än senare :)
Kram

2012-12-09 @ 22:50:29
URL: http://thejen.blogg.se
Sara

Bra gjort!!!
Se alla framsteg du har gjort. En utmaningshelg har du haft :)

2012-12-10 @ 08:26:36
URL: http://resanmotsundvikt.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0