Nytänkande

Fick höra att jag verkar äta regelbundet, rejält och bra. Visst, det kanske jag gör, men är det tillräckligt för en viktuppgång? På vikten verkar det inte riktigt så va? Just nu känns det som jag bara äter och äter. Stoppar ju mer saker i munnen än många omkring mig. Men dels är det kanske fel saker som äts och även om det känns som jag äter ofta så är det kanske fortfarande inte tillräckligt ofta ändå.
Hjälpen jag får från KBT´n kommer mest hjälpa mig att tänka rätt – inte att äta rätt, om ni förstår. Kommer inte få något matschema osv. Det är inte deras område. Visst kommer jag kanske våga öka på yttligare nu när jag får hjälp med tankarna. Men då vill jag också veta lite mer vad min kropp behöver. Vilka mängder och hur jag ska lägga upp dagarna matmässigt. 
 
Nästa steg då?
 
Att gå till en dietist. Tror nog att det kan vara nyttigt (och nödvändigt). Visst kan jag rabbla matscheman i sömnen. Men jag vill veta vad jag behöver utifrån mig och min situation. 
Jag vet även att jobbet spelar en stor roll i allt detta. Jobbar sent, vilket resulterar till att jag går upp sent. Och redan där är frukosten förskjuten. Är dock van vid att äta en sen frukost, tycker om det. Och så vill jag alltid ha det! Haha. 
"Men förskjut hela dagen och ät de "missade målen" senare på kvällen." Ja, om jag hade hunnit med det så hade det vart kanon. Men jag vet fortfarande inte om det blir tillräckligt. Hinner inte få i mig så stora mängder på jobbet, hur gärna jag än hade velat.
Nästa alternativ hade vart att äta ännu mer när jag kom hem på natten. Men det lockar inte heller speciellt mycket, tyvärr. 
 
Kommer ingen vart med detta. Det jag tror att jag vill få fram är...näringsdrycker. Snabbt, smidigt och enkelt. Kräver ingen "lugn stund". Det kan man ha med sig och ta i farten och det kan jag dricka samtidigt som jag jobbar. 
Kan inte riktigt förstå att jag sitter och skriver detta. Men som sagt, ny motivation och nu vill jag få detta gjort. Men kan jag hitta andra lösningar för att få in samma kalorimängd av mat istället så kör jag på det. Men tanken på näringsdrycker är inte helt utesluten...Dooock kanske jag med lite (massaa) hjälp äntligen kan våga mig på alla de där läskande sötsakerna snart också. Och då mina vänner. Då ska det frossas i det istället!! 
 
Kanske dags att byta ut colan på jobbet på ND´s hädanefter med andra ord. Vilket skämt – men fan vad smart!
 


Kommentarer
Hanna

Näringsdrycker är nog ett bra första steg, och en trygg och säker viktuppgång eftersom det inte är kopplat till rädslan att man ska älska maten så mkt att man bara äter och äter. Alla jag känner som ätit näringsdrycker för viktuppgång hatade det först men ville knappt aldrig sluta med dem sen eftersom de kändes så trygga. Tror man kan köpa på apoteket?
Kämpa på, är inne och kikar på din blogg varje dag och du är så inspirerande (och imponerande med alla dina insikter). Kram

2012-11-20 @ 18:37:13
URL: http://elvamil.blogspot.com
Hanna

Sv: Ja gå och köp! Särskilt bra för dig som behöver komma upp i vikt med! Jag har faktiskt inte provat dem, fattig student såhär veckan innan lön så har redan färdigfrysta matportioner att göra slut på först :) Men ska bli väldigt spännande och se om det är ungefär som jag redan lägger upp! Nej jag har aldrig ätit, visste inte ens att det fanns då. Vad var det tror du som gjorde att du föll tillbaka från sist du fick behandling och blev bra? Tror det är så viktigt att analysera sig själv där, jag själv trodde jag var så himla frisk (eftersom det var sån skillnad) och hade verkligen önskat idag att jag inte hade haft så bråttom!

2012-11-20 @ 19:19:39
URL: http://elvamil.blogspot.com
Hanna

Sv: Ja gör det, du får uppdatera hur de funkar sen! :) Student ja, herregud vad jag förstår studentgnället om pengar nu! Men det är superkul, pluggar inköp. Det där låter ju väldigt vanligt, trodde det bara var min behandling som kändes mest som "bara du äter så är du frisk, låt kroppen sköta resten". Så jag tror mycket på att sista jobbet får man göra själv, det är det jag håller på och försöker göra nu. Och tycker du har insikten och verkar så motiverad och klok, vilket är den viktigaste ingrediensen!

2012-11-20 @ 20:07:17
URL: http://elvamil.blogspot.com
Mia Olsen

åh ta då med choklad smak! så himla god faktiskt. har alltid hatat dem MEN den smakade så gott så gott så jag ändå gick med til 50/50 på att dricka den. ;)

2012-11-20 @ 20:18:16
URL: http://marslammet.blogg.se
matilda

Håller med Mia, chokladen är oslagbar (goare än cola tycker jag!). När jag drack näringsdrycker ville jag inte ens sluta med dem för den smaken var så goood, hehe :)

Svar: Jag håller också med! :) Chokladen går ner rätt bra :)
Cecilia

2012-11-20 @ 21:32:02
Helene

Prova det som du funderade på förut tycker jag :) Att äta mer under de målen du redan äter. Om det känns jobbigt att äta en större mängd, så kan du ju satsa på mer energitäta livsmedel. Brieost på mackan istället för keso till exempel. Extra mycket nötter i yoghurten, och göra såsen till maten bara på grädde/creme fraise och inget vatten (om du inte redan gör det). Finns säkert massa bra alternativ! Men dietist är nog en bra idé, så du har någon att bolla tankar med, som har en utbildning i ämnet.

2012-11-20 @ 21:44:11
URL: http://nystig.blogg.se
ellen

Ja, nu vänder vi vårt mod åt rätt håll!

Har lite samma problem som dig att våga få till käket rent praktiskt då jag pluggar på högskolan och även om det inte är så mkt obligatoriska lektioner så är det riktigt mkt plugg (har stoor och svår tenta nästa fred och en dugga innan på måndag och är skitnervös!). Har så svårt att veta vad jag egentligen orkar och prioritera...har ofta mått sämre då jag varit helt sjuskriven men har samtidigt så lätt att "gömma" mig bakom jobb och plugg och inte ta tag i det jag eg skulle behöva lägga all kraft och mod på...
Oj, förlåt för långt svammel.
Den där jäkla balansen i allting är inte lätt. Tror dietist kan vara bra om du får en bra sådan som har kunskap om ätstörningar, annars kan det nästan bli värre...

Tror i af på dig tjejen och håller en tumme att det ordnar sig!
Kramar

2012-11-20 @ 22:20:56
URL: http://sandal.blogg.se
jen

ND är grymt. Har ju själv börjat dricka dem. Oftast en om dagen, ibland två. Det var i samband med att jag började med ND som jag insåg hur mycket energi jag behövde för att öka i vikt, och då sakta. För med mer energi så öndrades tankarna utan att jag tänkte på det och jag är numera efter en månads hårt kämpande helt förändrad i tänk och handling och mår sisådär tusen gånger bättre. Du har inget att förlora på det.

Och förresten försök minska på colan, något iallafall. Det urkalkar skelettet.

Kramar

2012-11-20 @ 22:55:45
URL: http://thejenna.blogg.se
amanda

Nu vill jag inte vara negativ här eller låta dryg, men när jag sett dina matportioner har dom varit väldigt små. Mäter du upp med decilitermått osv? Vet att det kan kännas väldigt 'sjukt', men när synen ljuger och innan man vant sig är det bra att ha. Sedan om du inte orkar tycker jag självklart du ska köra på ND. :) kram.

Svar: Nej jag mäter aldrig upp mina måltider! Men tar alltid om typ 2 gånger :) Men kanske inte blir tillräckligt ändå. Funderat på att börja mäta, men vill samtidigt inte fasta där.
Kram!
Cecilia

2012-11-20 @ 22:56:21
Linnea

Helloj! Jag har tänk på det ett tag men har inte velat "lägga mig i" eller vad man säger ;) Men nu känner jag att jag vill göra de ändå med tanke på att nån kommenterat att du verkar äta tillräckligt o regelbudet etc. Nr 1 Så länge vågen inte visar 05-1 upp i veckan vid en undervikt så är det INTE tillräckligt. Nr2 är det som jag tänkt på i just ditt fall är att jag tycker du verkar röra dig rätt mkt, då tänkr jag framförallt på jobbet och DET är något som gör att du behöver mycket mer energi in! Alltså enligt min erfarenhet så beh man massa mer som underviktig när man rör på sig massa än vad en normalviktig behöver för samma rörelse, om du förstår heeh =) SÅ ND i ditt fall låter grymt bra (trist nog..)

Det är mkt MKT svårare att gå upp i vikt sammtidigt som man är relativt fysisk aktiv.

Så nu har jag sagt det! Annars gillar jag inte att kommentera folks ätande osv..

Just do it hun! Kram

Svar: Var inte rädd för att kommentera! Blir bara glad av feedback. :) Ekvationen är egentligen enkel. Med tanke på att jag inte går upp 0.5-1 kg/veckan så vet jag att jag får i mig för lite. Och så jobbar jag en del på det.. det krävs energi!Så ja, nu verkar det som nd´s kan bli min lilla räddning. Snabbt sätt att få i sig tillräckligt på. Finns dock godare sätt...men det får jag bortse från nu känner jag.

Tack för din kommentar! :) Kram!
Cecilia

2012-11-20 @ 23:09:48
Emma

Kör på näringsdrycker om du tror att det kan hjälpa! Förstår hur svårt det kan vara att pressa in extra mål på jobbet om det är mycket att göra och så, är väldigt svårt. Då är näringsdrycker perfekta! Jag drack dem när jag gick gymnasiet och hade svårt att hinna med allting. Jag gillade jordgubbssmak, minns jag. En dietist är nog heller aldrig fel, allting bra att lära sig mer om sina egna förutsättningar och om kost.

sv: Eller hur! Underbar start på dagen :)

2012-11-21 @ 09:24:36
URL: http://toutlemonde.devote.se
Läsare

Gud vad jag känner igen mig. Ser många likheter mellan dig och mig, äter regelbundet (dock kanske fler mål än dig), har inte så många sjuka tankar kvar men är fortfarande underviktig. Är väldigt bestämd hur min viktuppgång ska "gå till", vilket jag fått uppfattningen av att du också är :) Kan dock äta sötsaker osv utan problem.

Har gjort drastiska förändringar med min kost och äter nu som sagt ofta, dock vägrar vikten röra på sig längre, och så har det varit en lång tid nu. Har nått en platå där det behövs det berömda "något mer". Dock är det svårare än man tror att göra den kraftansträngningen, trots at några kilon till är allt jag vill ha! Förhinder är bla skolan, tidsbrist, mättnad osv. Känns som du är i liknande situation?

Vet inte riktigt vad jag ville med denna kommentar, hehe. Kanske bara upplysa dig om att det finns folk i liknande situation som du är i, samt att ge dig lite pepp (tveksamt om det funkar hehe). Skulle råda dig till att bara ta steget att prova något (enligt dig) läskigt, tex glass eller någon kaka. Ju tidigare du antar utmaningen desto lättare blir det att övervinna dessa knasiga tankar. Det händer inget farligt, jag LOVAR :) Det finns inget perfekt tillfälle, tro mig. Då kan du vänta förgäves.

Din inställning och insikt är guld värd i denna tid, nu ska du bara omforma de bra tankarna till praktiska handlingar. Och alla som följer dig tror på att du kan klara det till 100%.
Kram och pepp!

Svar: Bra att du är på gång med viktuppgången och hoppas det går bra för dig!! :)
Ja, jag är nog i en liknande situation som dig. Mycket omkring mig som tar både energi och tid. Vilket gör det svårt för att få en viktuppgång. Men det är en enkelt ekvation.. för lite mat helt enkelt. Och jag vet av erfarenhet att det krävs mer mat ju mer man går upp i vikt. Man blir förvånad av hur mycket som faktiskt krävs. Dock rätt nyttigt för psyket att veta på något sätt..

Tack för din kommentar!! :) Ha en fin kväll. :) Kram!
Cecilia

2012-11-21 @ 10:12:13
Lina

Jag känner som Linnea att det tar emot att "lägga sig i". Men det är ju bara av omtanke inte för att kritisera. Jag har själv gjort "fel" så många gånger att jag tänker att det ändå kanske finna en mening med att delge sina erfarenheter. Vi är ju dock alla individer och vad som fungerar för en fungerar inte för alla.
Personligen tror jag att du behöver både mer (energität) mat och ND. Dina portioner är väldigt små och även om du tar 2 ggr så tror jag att det blir för lite när du dessutom äter väldigt "nyttig" mat med mycket grönt. Det fyller ut men ger inte mycket energi. Man lurar sig själv helt enkelt. Varför inte köpa en måltidsmått och testa det en vecka? Förstår att du inte vill fastna i att mäta men det behöver du ju inte göra. Tror att ett sånt mått skulle kunna lära dig hur stor en normalprotion är. När du väl lärt dig det kommer det sedan att vara lättare att lägga upp lagom mycket- även då du inte använder måttet. Du kan ju inte veta om det fungerar om du inte testat? Jag tror inte man ska fundera så mycket. Man kan vrida och vända på allternativ i evigheter utan att komma nån vart. För att komma frammåt måste man agera här och nu. Jag har själv varit väldigt duktig på att skjuta beslut på framtiden- sen, imorgon...man skjuter problemet och utmaningen framför sig. Problemet är att man bara drar ut på lidandet. Det kommer inte bli enklare i morgon. Och något rätt svar på vilket val man ska göra kan man aldrig få, varken från någon annan eller sig själv. Man måste våga prova. testa sig fram. Om man sen ser att det man gör ger resultat då kan ma fortsätta med det- fungerar det inte får man välja en ny väg. Väljer man ingen väg kommer man stå kvar på samma plats. Några år senare frågar man sig själv varför man slösat bort så mycket värdefull tid på att fundera istället för att agera.

Du är en klok och insiktsfull tjej med mycket vilja och du har alla möjligheter att ta dig ur detta. Men du måste bestämma dig tror jag. När du genomför de förrändringar du bestämt dig för kommer du dessutom att känna dig starkare och växa som individ. Om du har en vilja att kunna äta mer fritt även mat som inte är safe-food och även "godsaker" då kanske det är lika bra att göra det nu när du ändå ska upp i vikt? Det lär ju inte bli lättare sen? Väntar du med att göra utmaningar tills du gått upp i vikt kanske du bara kommer tänka att det är mindre motiverat att äta det som känns förbjudet. Förstår du hur jag tänker? Några tankar som dyker upp i mitt huvud bara. Men som sagt så tror jag att du kommer behöva både mer mat och ND. Men börja med något i allafall. Ibland får man ta fram lite extra mod och köra på utan att fundera så mycket på hur det känns. Lycka till fina du!! Kram

Svar: Du lägger dig i på ett bra sätt!! Blir bara glas av sådana här kommentarer :) Så var inte rädd för att kommentera. Tycker om att se andras perspektiv på det jag skriver. Det gör mig bara gott :) Lätt att lura sig själv annars.
Jag har faktiskt funderat mycket på detta med måltidsmåttet. Och precis som du säger.. man kan prova en vecka och sedan när man lärt sig på ett ungefär hur mycket man ska lägga upp så kan man sluta använda sig av det sen. Men jag tror bannemej jag ska inskaffa mig ett sådant snart. Det kan ju inte göra mig annat än gott i allafall :)

Jag vill SÅ gärna "Lära" mig att äta andra saker än safe food. Jag vet att det blir svårare ju längre jag väntar. och med tanke på att jag ska upp i vikt så borde det ju kännas ännu lättare. Huh. Men det är ju där allt sitter... vill, men vågar inte. Samtidigt som jag vill äta nyttigt så är jag också rädd för att gå upp i vikt på säker mat. Det kommer göra den "farliga" maten ännu mer förbjuden när jag nått min målvikt. Och det är det som sporrar mig till att våga snart.

Dags att sluta tänka så mycket helt enkelt. Bara köra och göra det som är rätt i längden. Men som sagt; mat, nd´s och sötsaker. Där har vi det – lite av varje. Måste bara slppa spärrarna först.

Tack för din kommentar!! Kram :)
Cecilia

2012-11-21 @ 15:14:23
Lovi

Jag dricker just nu 2 ND om dagen, ska egentligen dricka 3 OCH äta efter matschema med normala portioner för att gå upp 0,5-1 kg i veckan,tyvärr har jag kommit ur rutinen här i Kanada eftersom det är så himla mycket utmaningar hela tiden med allt , får bli ändring när terminen är slut och jag kommer hem antar jag..Jag var iaf tvungen att välja en smak när jag skulle få dom på recept, tog då vanilj för att kunna variera lättare. Jag brukar mixa med bär,en espresso, kakao, kokos, kanel, päron och kardemumma, värma den, frysa den, ja you name it! Lättare att inte tröttna då, och du som är så kreativ med blandningar borde ju definitivt kunna ge mig nya förslag :)

Kan inte sticka under stolen att det var jobbigt att börja, jag fick börja med en och sedan trappa upp tills jag drack 3 och sen när jag åt de där 6 målen om dagen därtill (lyckades dock inte med att komma upp helt i normal portion av kolhydrater och sås men uteslöt inget heller) så hade jag en viktuppgång på 2,5 kg på 3 månader = det tar tid, det är svårt, och det krävs MYCKET.

Jag antar att du, precis som jag och så många andra, vill att viktuppgången ska ske sakta med säkert på dina villkor så att det inte "går för snabbt"? Tänk att en siffra kan skrämma en så mycket (eller så är det för mig iaf)..och som du skrivit så många gånger - hade hela den här processen varit lätt så hade du/vi aldrig varit i situationen som råder idag.
Följ din insikt Cecilia du har din vilja och din styrka som hjälper och driver dig framåt!

(Rörig och kanske osammanhängande kommentar, se den som komplement till de andra kloka kommentarerna haha)

Kram kram!

Svar: Japp..stooora mängder krävs för en viktuppgång! Och som sagt, man vill inte att det ska gå "för fort". Men har börjat tröttna på denna låga vikten nu och samtidigt som jag vill ta det långsamt så vill jag bara gå upp alla kilon NU – helst under en natt. haha. Men då kanske inte hjärnan hade hunnit med...
Mina favoritsmaken på Nd´s var choklad och cappuchino. Ckokladen frös jag in och åt som glass och cappuchino-smaken körde jag i micron och drack som kaffe :) Smakade faktiskt riktigt gott :) Glass tre gånger om dagen är ju faktiskt rätt okej när man tänker efter ;)

Hoppas det går framåt för dg. Stor kram!! :)
Cecilia

2012-11-21 @ 16:02:32
emilia

Jag går i behandling just nu, och näringsdryckerna är obligatoriska där, dricker 3 om dagen för att gå upp 1 kilo i veckan, och ohja, det fungerar. Läste någonstans vad en nd motsvarar i vanlig mat, och det är en hel del, så egentligen är de superpraktiska. Man får helt enkelt bortse från att det finns godarw sätt att gå upp i vikt :).

Svar: Jag skrev i ett annat inlägg vad en Nd motsvarar i matväg. Det är rätt mycket mat som krävs för att ersätta en enda näringsdryck. Så ja, nd´s är ett bra sätt att få i sig rätt mängd för att slippa sitta och äta mat hela dagarna.
Hoppas du mår bra!! :)
Cecilia

2012-11-21 @ 16:17:44


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0