Reparerande Mat

Mat för att få friskt och starkt hår (igen): 
Mat med zink, B-vitamin och järn.
 
Järnbrist kan leda till att man i slutendan tappar hår. Ät tex torkade aprikoser, rött kött, spenat, leverpastej och nötter. Brist på zink kan göra håret tunnt och sprött. Zink finner du i fullkornsprodukter, frön, bönor och och skaldjur. Fet fisk är även bra! 
 
Mat som stärker skelettet: 
Mat som innehåller kalcium och D-vitamin. 
 
D-vitamin får du i dig genom mycket fet fisk. (Lax, sill, makrill..)
Kalcium kan du få i dig genom; mjölk, ost, mandlar, torkade fikon och fiskprodukter. 
 
Mat som reparerar ditt psyke: 
Fikor, glass och choklad. (Höhö).
 
Tror att jag får i mig rätt mängd mat för att tillgodose behovet för håret och skelettet i allafall. Den sista behöver jag nog jobba på! Den viktigaste med andra ord. 
 
För själen
 
Nu ska jag laga thaigryta. Puss


Kommentarer
Elin

Jag har tänkt lite på en sak, för om jag har förstått det rätt så vill du ju upp i vikt men har svårt för att våga äta sötsaker och de "onyttiga" sakerna. Skulle du inte kunna börja med lite mer kaloririka livsmedel som faktiskt inte är onyttigt utan gör din kropp gott! Som grekisk yoghurt, avokado, ost, ekologiskt jordnötssmör osv. Eller är det lika jobbigt även fast det inte innehåller socker och inte är dåligt för kroppen? För om du kanske kan äta en halv avokado på mackan eller äta ett äpple med jordnötssmör till så kanske det kommer bli lättare med de livsmedel som är "onyttiga" för om du klarar lite mer kaloririk mat kanske det blir lättare att äta någonting annat mer kaloririkt? Bara en tanke som slog mig som sagt!

Hejar på dig i alla fall och det är skönt att läsa att du verkligen vill, och jag vet att du kommer fixa det, men våga med lite större portioner alt. kaloririkare mat! :)
Kram!

Svar: Du har helt rätt! Det är sötsakerna jag har svårt för. Och visst hade jag kunnat lägga till massa extra saker och gå upp i vikt på det. Men det vill jag inte heller på något vis... vill inte gå upp på safe food. Men samtidigt kan man ju kompromissa. Dvs både äta energitäta saker som avokado, jordnötssmör osv och äta sötsaker ibland. Vill verkligen "lära" mig att äta bullar, godis, kakor och allt det där...just för att gå upp i vikt på "rätt sätt" och bli av med alla rädslor, om du förstår.

Men jag förstår din tanke såklart!! :)
Kram.
Cecilia

2012-11-18 @ 14:55:08
Caroline

Ja jag skriver matdagbok mycket för mig själv också. Behöver ha lite kontroll och se vad som hamnat i magen under dagen, på gott och ont kanske.
Ska nog köpa torkade fikon för skellettet. Så jäkla gott!
Kul att du ska testa brödet. Skriv en utvärdering sen vad du tyckte. Jag älskar de, speciellt eftersom det är så knaprigt. Jag och mamm delar alltid på en hel kaka :) tar slut fort här hemma :)

2012-11-18 @ 17:09:07
URL: http://carro6.blogspot.com
Linda

Hej,Hoppas att du du mår bra.Har du tid o lust för en sushidate i veckan? Säg till bara... Kram Linda /Alingsås/

2012-11-18 @ 17:29:35
Helene

Vilka bra upplysningar du kommer med! Skulle inte förvåna mig om jag har zink eller järnbrist... Så tursamt att jag just fått feta cravings efter bönor!! Och att vi har rostbiff i kylen, tihi^^

Kram!

2012-11-18 @ 19:53:06
URL: http://nystig.blogg.se
emmie

Fast det allra viktigaste för skelettet är östrogen. Det är därför kvinnor ofta blir bensköra efter klimakteriet. Vid låg vikt försvinner mensen och det är vanligt med benskörhet vid anorexia.

2012-11-18 @ 20:17:09
Jen

Och fett för att inte få proteinbrist :)

2012-11-19 @ 12:32:28
URL: http://thejenna.blogg.se
Lina

Jag kan bara hålla med Emmie här. Jag lider av svår benskörhet och det beror inte på för lite kalcium och d-vitamin. Jag har fått i mig ca 1 liter fil/mjölk om dagen och även kostillskott men eftersom jag ätit väldigt kalori och fettsnålt har kroppen och skellettet tagit stryk. För att skellettet inte ska försvagas behövs östrogen och fett. För flera viatminer är fettlsösliga. Produktionen av hormoner som skyddar och stärker skellettet sitter i "hullet". En för låg fettprocent på kroppen gör som du vet att hormonproduktionen inte fungerar som den ska. Det här med skellettet är komplext. Det är många andra vitaminer och mineraler som spelar in också, som magnesium, bor osv. Jag har träffat några specialister på benskörhet och de förklarade att det viktigaste för skellettet var att jag kom upp i normalvikt. Jag önskar att jag själv hade haft lite mer kunskap när jag blev sjuk. Jag förlitade mig på kalket. Vill absolut inte vara en "viktigpetter" utan jag berättar detta för att du ska förstå att det är väldigt komlicerat och att man lätt lurar sig själv. När man väl fått benskörhet ångrar an sig så otroligt mycket. Innan jag började trixa med maten hade jag en friskt starkt skellett och en frisk kropp- nu har jag en bentäthet som en gammal tant och orkar mindra än en pensionär. Till vilken nytta? Jag har offrat min kropps inre välmående för att jag ville vara "duktig" och gå ner några kilon. Det borde stå varningstexter på alla "dietguider" och modellbilder. Kämpa på! Kram

Svar: Tack. Det gav mig lite mer insikt :) Kanske inte räcker med yoghurt, keso, ost och allt det där trots allt...Dags att öka på fettet med andra ord. Många saker som man inte tänker på – men som orsakar både det ena och andra i kroppen. Lätt att vara efterklok.

Hoppas att du mår bra!! Kram!
Cecilia

2012-11-19 @ 14:59:52


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0