Tre små frågor!

Förstår att ni kanske börjar tröttna på mitt snack om utmaningar och jag funderar på att inte ens nämna något förens jag verkligen har fått tummen ur. Och då ska ni även få bildbevis! Men fram tills dess så vill jag bara fråga er några små saker.
 
Vill våga äta allt. I dagsläget väljer jag bort saker på grund av rädsla. Många friska personer väljer också bort saker, men då på grund av anledningar som är acceptabla. Man kanske är allergisk, inte tycker om det eller helt enkelt inte är sugen. Och det är okej. Och visst är det okej även för mig att tacka nej till saker att äta – om det är av rätt anledningar. Vilket det inte är i dagsläget. Jag vill kunna ifall jag är sugen, vilket jag inte kan nu. (Som ni nog märkt...)
 
Ett: Vad var det första ni utmanade med? Jag menar, hur hårt ska man gå ut? Ska man köra all in med en gång eller ska man börja med något "litet"? En chokladbit efter maten? Glass? Lussekatter?

Två: Låt oss säga att jag väljer att äta en Snickers. När ska jag äta den? Ska jag byta ut den mot något? Hur gjorde ni? Äter ni gottesaker till mellis eller äter ni det utöver? Byter jag tex ut mitt kvällsmål mot en chokladbit så kommer det förmodligen resultera till att jag blir hungrig... men samtidigt tror jag inte jag klarar att äta det utöver allt, det första jag gör. Get my point? 
 
Tre: Har siktat in mig på en Ben n´Jerrys. Men hur mycket ska man ta? Och svara inte "ät så mycket du orkar..." för det hade nog inte fungerat så bra. ;) Hade känts lite tryggare att veta en mängd. Dumt, men kanske bra i början innan man har vant sig. 
 
Har vart rätt duktig på att utmana med "farliga" middagar. Där behöver jag inte ha så stor kontroll längre känns det som. Har fortfarande svårt för en del saker inom kategorin lagad mat, men i dagsläget känns det som att nästa steg är att utmana med sötsaker. "Det där lilla extra" som man inte äter vid ett huvudmål, om ni förstår. 
 
Så, nu ska jag sluta babbla utmaningar. Nästa gång jag tar upp det ska ni få bildbevis när jag har socker i hela fejjan. ;) Kram! 
 


Kommentarer
jen

tänk inte så mycket på hur mycket du ska ta utan ät tills du känner att du är mätt. Om du inte gör det du vill men som skrämmer dig så kommer du ångra dig sen. Du måste äta minst det dubbla av det du äter för att må bättre vännen, tro mig för jag var där nyss. Du vill ju inte se ut som du gör eller må som du gör. Jag lovar att maten (eller bristen på den) är orsaken till att du mår som du gör. Även om det är svårt att tro nu, men det visar sig snabbt på måendet. Plåga inte dig själv, du behöver inte ha det såhär.

KRAMAR

2012-11-04 @ 21:28:33
URL: http://thejenna.blogg.se
olivia

För mig har det bästa varit att anpassa mig till situationen. Om vi ska på ett fik, ja, då tar jag väl en bit kladdkaka - alla andra gör ju det! Eller om man ska på bio kan man ju köpa något gott. Det är nog bra om man inte överdramatiserar det och typ planerar en vecka innan vad man ska äta för sötsak och när, utan bara göra det och se det som något spontant, utanför alla matscheman eller vad det nu kan vara. När det gäller B&J's: Alltså, jag vet många (inklusive mig när jag var frisk) som kan äta en 0,5 liters förpackning på en gång. Men nu tycker jag 1/4 av en sån är lagom. Eller så kan du ta en såndär liten förpackning! :)

Svar: Det var faktiskt rätt klokt! Men samtidigt är jag rädd att tacka nej av ren vana om jag inte har bestämt typ en vecka innan vad jag ska välja. Men det bästa hade nog vart att göra som du säger – att ta det som det kommer. Ska ju faktiskt på bio i nästa vecka.. så kanske ska passa på att ta något då! Är en sådan där liten B&J´s lagom för att äta hela? åh, tycker detta är så knasigt. haha. Lättare att bara äta tills jag inte vill ha mer antar jag..
Cecilia

2012-11-04 @ 21:32:25
Hanna

1,5 dl glass/3kulor har jag som mellanmålsalternativ :)

Svar: Kanon, tack! :)
Cecilia

2012-11-04 @ 21:38:49
URL: http://trytobehappyblogg.se
Mia Olsen

en Ben&Jerry räknas ungefär halva.
och choklad bit? UTÖVER.
lussebullar/kanelbullar mm. kan man äta som mellis. :)

kramar. :)

2012-11-04 @ 21:57:17
URL: http://marslammet.blogg.se
Felicia

Ett hinder är nog att du tänker för mycket.. Men jag förstår absolut varför du gör det, det är ju en stor del av själva kontrollbehovet. Jennifers kommentar var klockren. En sån där liten b&j kan du äta en hel! Eller kanske en halv på kvällen efter kvällsmaten? :) kram!

Svar: Haha, tror du att det är så att jag tänker för mycket? ;) Inte alls märkt av det. (Skämt och sido). Tror jag ska köpa en sådan B&J´s på 150 ml och äta som kvällsmål :) Blir nog perfekt. Och det blir man nog rätt mätt på också ;) Kram!
Cecilia

2012-11-04 @ 22:10:55
jen

om jag var du skulle jag vänta med sötsaker som utbyte av de målen du får i dig då du behöver den näringen. Ta det isf utöver men satsa istället på att utöka din lunch/middag så att det inte är så små. Ett tips bara! Hur har det gått att utöka det där målet du skrev om, inte sett bild på ngn förändring. Nyfiken :) Kram Ps. Ta en sån liten glass, blir ju perfekt!

2012-11-04 @ 22:33:07
URL: http://thejenna.blogg.se
Anonym

Du ska nog inte tänka alltför mycket på vilka mängder som är rätt.. Det kanske leder till att du i framtiden alltid måste äta just de mängderna och inget mer. Jag rekommenderar att du redan nästa gång någon i din omgivning äter någon sötsak gör du precis samma. Alltså tar det de tar av samma mängd, utan att ha behövt planera. Jag antar att inte alla dina anhöriga är överviktiga trots att de äter sötsaker, så då ska nog inte du heller svälla upp av att en gång äta som de :)

2012-11-04 @ 22:35:53
amanda

I mitt fall bestämde jag mig bara för att äta choklad, så gjorde jag det. Jag tycker så att blir du hungrig, ta mer för din kropp behöver verkligen all näring den kan få även om en del av dig tänker annorlunda ibland. Men blir du mätt är det okej tycker jag att inte äta mer, du har ju ändå fått i dig det du behöver :)

2012-11-05 @ 08:54:01
carolina

Anonyms kommentar var väldigt bra!
"Härma" andra i början =)

2012-11-05 @ 09:44:20
URL: http://acarolinas.blogg.se
caroline

Det är smart! men visst äter du pannbiffar eller nått annat är det väl lite svårt att mäta upp.
Men enligt matschema brukar de ju vara
2 biffar
7 köttbullar
5 fiskpinnar
2 (1cm) skivor blodpudding
Har du inget matschema? kolla upp sånt annars. DÅ får man ju veta på ett ungefär iallafall :)

2012-11-05 @ 10:12:33
URL: http://carro6.blogspot.com
Helene

Ett: Jag började med en glass. En cornetto enigma var det :) Den åt jag till mellanmål, mellan lunch och middag.

Två & tre: Jag tror det är lättast att börja med en sötsak till mellis. Tänk bara på att inte välja något för litet. Som du sa, så räcker det ju inte med en chokladbit till mellis. Några exempel på sötsaksmellis: En pinnglass/strutglass, en "tårtspadestor" bit kladdkaka/paj/annan tårta, bulle, chokladboll. Ben and Jerrys eller annan paketglass är ju också bra! När jag äter B&J till mellis, så blir det oftast 1/3 av burken. Dock har det hänt att jag ätit hela. Nån gång har det hänt att jag ätit en burk B&J till middag:P

Om du väljer att äta en ruta/några rutor choklad, så kan du ju äta det utöver måltiden, typ efterrätt :) Men se upp bara så du inte tänker "nu drar jag ner lite på lunchmaten för jag ska äta efterrätt." Bäst att hålla koll på sig själv.

2012-11-05 @ 16:43:05
URL: http://nystig.blogg.se
Hanna

Jag tycker visst att det kan vara en bra idé att ha en bestämd mängd, hellre det än att man inte klarar alls eller blir så osäker sen som resulterar i ångest som i sin tur skrämmer en att prova igen.
För mig funkade aldrig några utmaningar med alla livsmedel som var på min "förbjudna lista" utan exakta rekommendationer för hur mkt och vad jag skulle byta ut mot. Sedan så småningom, när det började kännas tryggt, så började jag höfta "av vana" och efter det, när också DET kändes tryggt, så tog jag den mängd jag var sugen på utan att tänka så mkt :)

Jag tror att om du ska äta något du tycker är jättegott (men nytt och skrämmande) som du vet att du nog inte kommer bli så mätt på, så ta kanske halva ditt mellis plus den grejen. Kroppen kommer inte att göra nånting om den råkar få ett så litet överskott en dag, så småningom kommer den bli van vid att man äter jääääättemycket mindre en dag och massvis mer en annan utan att göra något med kroppen, eftersom den vet att den kan lita på att man "rättar till" inom kort och att den inte behöver oroa sig :)

PS. Ät något RIKTIGT gott nu! :) KRAM!

2012-11-09 @ 14:11:48
URL: http://elvamil.blogspot.com
Hanna

Obs! Förtydligande; Jag menar alltså att den inte kommer att göra något alls med kroppen NU bara för att man skulle få i sig lite för mycket ena dagen, inte att den ska fungera så sen! :) Viktigt att förtydliga så det inte blir missförstånd som resulterar i jobbig känsla!! :)

2012-11-09 @ 14:15:03
URL: http://elvamil.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0