Mat som blir över.

Jag må vara en miljlöbov på många sett och vis. Jag kör mycket bil, flyger, tar varm bad, har det tokvarmt i hemmet och låter ofta teven står på. Egentligen borde man tänka lite mer på det där men samtidigt måste man ju få leva också. Men.. är det något som jag är förbannat noga med och som jag tycker är rent ut sagt hjärtskärande så är det att slänga mat. 
 
Kanske sitter det fortfarande i sedan barnsben. Just att man ska "äta det man tagit åt sig". Jag vet egentligen inte varför, men jag klarar liksom inte av att slänga mat. Antingen äter jag upp det eller så sparar jag det i matlådor eller i kylen till dagen efter. 

Visste du att...

Varje svensk slänger i genomsnitt 100 kilo ätlig mat i soporna varje år. Alltså kastar en genomsnittlig familj mat för 5300 kronor rakt ner i soporna varje år. Sammanslaget blir det 940 000 ton ätlig mat varje år eller i pengar, 50 miljarder kronor rakt ner i soporna.

Egentligen tror jag att folk slänger på tok för mycket mat som faktiskt går att äta. Ser man att förpackningen har gått ut så slänger nog många produkten per ren automatik. Men jag går efter tanken "Smakar det bra – så är det bra". Skit samma om keson är en dag gammal. Smakar den som dagen innan och ser okej ut så finner jag ingen vits till att slänga den i sopen. 
 
Sådan här matlåda hade jag velat ha varje dag.
 
Lite på dina sinnen mer än på bäst-före-datumet. Lukta och titta. 
 
Tips att göra med rester;

– Frys ner och gör matlådor.
– Spara i kylen och ha som lunch dagen efter.
– Kyckling/kött/fisk över? Gör en wok eller gryta.
– Pytt i Panna.
– Bjud över några vänner och bjud på plockmat.
 
Vad gör ni av era rester?


Kommentarer
Felicia

Men usch vad vi slänger mycket! Jag är inte nojig med keso, yoghurt, mjölk osv. Tänker som du där att smakar det bra så är det bra. Och ägg! Ägg kan jag äta två månader efter utgångsdatum. Det jag kan vara dålig på att äta upp är nog tyvärr frukt och grönt. Men det är svårt att handla när man bor själv!! Jag kan köpa rucola och bladspenat i påse men hinner sällan äta upp dem... Och frukt kan jag ibland köpa på mig för mycket, typ "jag är sugen på päron idag" och köper fyra stycken. Äter ett, i bästa fall två och resterande blir liggande (gillar inte päron så värst, bara ibland ;)).
Jag kan nog definitivt bättra mig, men som sagt, det är inte lätt att handla till en person alla gånger!

2013-03-17 @ 18:28:15
Anonym

Haha, passande nog lagade jag mat av gårdagens rester (fläskkottletter och kokt potatis) blev strimlatkött som jag grillade med klyftpotatis och en coleslaw på gårdagens rivna morötter :) mat blir nästan godare dagen efter då de har fått mörat till sig i kylen :)

2013-03-17 @ 20:03:19
Anonym

Tips för att förlänga hållbarheten:
Olika bestick, serveringsskedar etc. — ät inte direkt ur förpackningen och ha en sked för varje förpackning/burk etc. samma sak vid matbordet, om det inte rör sig om sista skrapet...
Ta ara fram det som kommer ätas upp, ta t.ex. en eller två skivor skinka och bums in i kylen.
Använd alltid helt återslutande förpackningar, annars lägg över i sådan eller lägg orginalförpackningen i tätt förslutande påse.
Frys in det som kan frysas in; bröd, köttfärsbiffat, köttfärssås - grytor etc.
Köp MINDRE förpackningar. De skiljer inte många kronor per kilo mellan 250 g keso och 500 g (typ, 1-2 kr, MAX)
Lite off topic men ändå om mat och miljö; ÅTERANVÄND plastkassarba (och papper). Panta alltid burka och flaskor. Sopsortera och om möjligt lägg matavfall i komposten/komposttunna. Släng så lie som möjligt i brännbart, det mesta (inte allt) går att lämna in på åtevinningssationer (tidningar, glas, metall etc.) är inte hundra på reglerna men kolla upp det.,. Om du har bil och körkort dessutom kan du ju med lätthet köra iväg till "soptippen" med det sorterade skräpet...

2013-03-18 @ 02:55:56
Mikis

Jag blir också upprörd över allt matsvinn i dagens samhälle!! Slänger aldrig mat, sparar rester. :) DOCK, slängde jag en "tomteklubba" idag, som jag bara smakat på... Den var sjukt äcklig, smakade smör. :(

2013-03-18 @ 19:29:57
URL: http://mikis.webblogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0