En liten fråga

Måste bara fråga er en sak. Ni kloka och erfarna själar där ute. När jag gick i behandling så var min målvikt densamma som innan jag blev sjuk. Så det var den jag gick tillbaka till. Inget exakt bmi med andra ord. (Vill tillägga att jag var sisådär fem år yngre än vad jag är nu med, så den vikten är på tok för låg för dagsläget misstänker jag) Så jag vet inte exakt vad läkarna "rekommenderar" för bmi? Vad brukar de ha för viktkrav? Bmi 18? Bmi 19? Bmi 20? Eller ska man "stanna" där kroppen verkar trivas, oavsett vad det är för bmi? 
 
Egentligen är bmi ett rätt knasigt begrepp. Kropparna är olika byggda och vissa har alltid haft ett lågt/högt bmi, inget konstigt med det. Men då jag inte vet exakt vad jag vägde innan jag trillade tillbaka igen så vet jag inte till hundra vilken vikt jag har att sträva efter, om ni förstår. Märker jag på min kropp när den är tillräckligt sund för att orka leva? Eller måste jag sträva efter ett spciefikt bmi? 
 
Gah, hoppas ni förstår min fråga. Kort och gott – vad rekommenderas för att orka med allt? 


Kommentarer
Jenny

min målvikt när jag va i behandling va INTE min vikt jag hade innan jag blev sjuk, OH NEJ! istället skulle ja upp cirka 11 kg PLUS. heelt sinnes mkt mer kilon än vad jag vägde som frisk vilket jag tyckte va sjukt orättvist eftersom ja alltid varit smal och då behövas tvingas upp till en vikt jag trovligtvis aldrig skulle va på. men idag väger ja min vikt som jag hade innan allt sjukt börja.

Svar: Det är så olika det där! Men man får lyssna på läkarna, de vill oss inget ont :)
Cecilia

2012-09-25 @ 13:14:41
Anonym

Hej fina du!
Rekommendationerna som finns skiljer sig lite från olika ställen, men jag har aldrig hört någon som rekommenderat en vikt under bmi MINST 19. 19,5 är egentligen lägst. Och det handlar nog inte om att man inte kan leva med ett lägre bmi, utan att man med den bakgrund man har behöver det för det är först då kroppen kan börja fungera helt normalt och först då som tankarna släpper på ett helt annat sätt. Det är tydligen en magisk spärr där:) Så trots att man känner sig pigg är det sista väldigt viktigt för att orka leva fullt ut och för att få ett värdigt liv i framtiden. Man har ju slitit på kroppen och därför behöver den ha ett sunt bmi. Din kropp kommer alltid vara extra känslig så att säga, därför måste man vara extra noga och ett sätt är att ha en bra och sund vikt. Det ger dig alla förutsättningar. Många beskriver att de sista steget när man når över 19,5 är fantastisk. "Som om allt släppte" har jag hört många säga. Trots att det kanske känns bra vid 18, så kan det kännas hundra gånger bättre. Och rent utseendemässigt och i kilo skiljer det ju inte så mycket, men ack sådan medicin. Så kämpa på. Du är värd allt gott.

Svar: Hej! :)Jag tror verkligen du har rätt. Har också hört att det finns en "magisk" gräns där allt släpper. Så varför inte prova att passera den gränser och se hur man mår? Värt ett försök :)
Och som sagt, man måste nog upp lite extra för att vara säker på att inte falla tillbaka, oavsett om man mår bra vid ett lägre bmi. Hoppas att kroppen kommer att hitta någon trivselvikt där den mår som bäst. Men det finner man nog med tiden som går!

Tack för din kommentar :)
Cecilia

2012-09-25 @ 13:28:31
lisa

jag är i behandling nu och här så är det bmi 20 som gäller.

Svar: Tack för svaret :)
Cecilia

2012-09-25 @ 14:01:46
Caroline

Av min behandlare vill det att jag minst går upp till BMI 19 :)

2012-09-25 @ 14:25:37
URL: http://carro6.blogspot.com
Sara

När jag var i behandling var det BMI 20,0 man hade som lägsta gräns och det är en riktlinje jag fortfarande strävar efter. Men jag kan hålla med om att det lätt blir vikt/siffrorfixerat...

2012-09-25 @ 15:25:00
URL: http://resanmotsundvikt.blogspot.com
Linnea

De beh som jag har erfarenhet av har alltid haft bmi 20 som mål, däremot så är jag mer av den tron att man ska ha ett stabilt ätande och låta vår fenomenala kropp sköta resten, dvslägga sig där den trivs. Och vi kan lita på kroppen om den kan lita på oss så att säga. Det krävs alltså att man tar hand om den och ger den vad den behöver för att kunna först reperera sig, överleva och LEVA.

Miljoner kraftkramar

Svar: Tack för svaret! Och jag tror också att så länge man inte har kvar några rädslor och kan äta allt – dvs att tankarna är borta, så ska man låta kroppen lägga sig där den mår bäst!
Cecilia

2012-09-25 @ 18:31:06
Hanna

BMI är ett genomnitt som man kan mäta med för att "rekomendera" för en stor grupp människor. Men BMI funkar inte nrä ma pratar om individer, för precis som du skriver så är alla kroppar olika.

2012-09-25 @ 21:28:36
URL: http://trytobehappy.blogg.se
lina

Det variera lite, men minst 19. Vissa säger minst 20. Det viktiga är att kroppen börjar fungera normalt men mens osv. Att ligga under normalt bmi är skadligt för skellettet och jag tror det är därför man menar att det är viktigt att man inte lägger sig för lågt i bmi. För att slippa benskörhet är det nämligen bättre att ha lite mer än förlite på kroppen. Mycket av kroppens alla hormoner (inte bara östrogen) är beroende av att man har lite "kött på benen". Kvinnas kropp är ju egentligen menad att ha lite former för att man tex ska kunna bära på ett barn, men det är vår sjukt smala idealbild som förvrängt vår syn på hur en kropp bör se ut. självklart kan man blir frisk och fortfarande vara smal, friskheten sitter ju till så stor del i tankarna och förhållandet till mat/träning men det är viktigt att man når en normalvikt och inte stannar upp i Bmi för tidigt. En viktig sak som man bör täka på är som sagt att mycket av problemet ju sitter i tankarna. Så försök jobba på det och utmana dig att äta nya maträtter och saker du innerst inne är rädd för. Man kan ju gå upp i vikt bara geonom att äta en massa nyttig "safe-food" men då lurar ma ju sig själv lite grann. Jag har träffat många smala tjejer som är friskare i tanken än de som är normalviktiga. Vill man komma ur sjukdomen helt och hållet är det viktigt att verkligen våga äta av allt. Jag gjorde misstaget att gå upp i vikt bara genom "safe-food", jag fegade ur kan man säga vilket dock gjorde att jag inte blev fullt frisk. Tankemässigt var jag liksom fortfarande väldigt ätstörd och det var också därför jag föll tillbaka igen. Jag kastade bort en massa år på grund av det. Hade jag satsat all-in på att bli frisk och verkligen utmanat mina rädslor och fobier hade jag inte behövt gå igenom sjukdomens dalar så många gånger. Du får tänka att den tid och energi du lägger på att bli HELT frisk nu är tid som du får igen senare. Blir man bara "halvfrisk" är det risk man får ägna flera år i framtiden till att kämpa på lika mycket. Bortkastad tid och energi helt enkelt. Det finns inget jag önskar så myket som att jag hade gett 200% på att blir frisk redan från början. Böjer man sig för ångesten och försöker ta genvägar förbi den genom att fortsätta undvika viss typ av mat så kommer man bara på irrvägar som tar en allt längre bort från målet.
Jag tycker du är grym och kämpar på så himla bra, det märks att du vill och med viljan kommer du långt. Det jag ville säga är dock att det är viktigt att satsa fullt ut. Äta mat som känns "läskig" och förbjuden, på fel tid osv. Ett steg i taget och du kommer frammåt. Ibland kan det dock vara bra att inte gå för sakta fram utan köra på. Det är som när man ska dra av ett plåster- det gör mer ont om man drar sakta. Lycka till! Kram

Svar: Klok kommentar! För det är precis så – det mesta sitter i tankarna. Och utmanar man inte till 200% procent så kan man komma upp till normalvikt, men fortfarande ha spökiga tankar och inte vara helt frisk. Det är nog lättare att falla tillbaka då också! Lika bra att ta tag i det från grund och botten med en gång så risken för att falla tillbaka inte längre finns. Att faktiskt utmana med all "läskig" mat med en gång och inte "spara" det tills senare. Lika bra att köra fullt ut med en gång.
Stort tack för din kommentar. Det ligger verkligen något i allt du säger! Hoppas du mår bra och att du är ur allt detta onda. Återigen ,tack. Kram! :)
Cecilia

2012-09-25 @ 22:53:39
Sandra

Vet inte om du läst boken mattilåtet men i den boken skriver hon mkt om just detta och då beskriver hon BMI 20-24 som ett bra mått att följa. Kroppen har en förutbestämd vikt där den trivs och äter man regelbundet, saltar maten, tuggat ordentligt och äter tills man inte är hungrig längre -varje dag. Så hotar kroppen sin vikt och stannar sen där.

2012-09-26 @ 12:48:44
URL: http://daysofmine.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0