Gofrulle + Fråga!

Att få sitta ner en lång stund och njuta av det man tycker allra bäst om. Det är avkoppling. Och att ta mer när kroppen inte har fått tillräckligt och att inte låta sig styra av siffror. Det är frihet
Tankarna på kompensation och "nu-räcker-det-känslor" varar inte länge hos mig. Trots att tankarna dyker upp så  försvinner de även fortare än de tittade fram. Har blivit duktig på att göra rätt vägval den senaste veckan. Man kommer ingenvart med kompensation. Eller jo, så småningom kommer man tillbaka till ruta ett och har om än ännu längre väg att gå om man väljer att lyssna till den sidan. Vilket är det sista jag vill. Har tillräckligt lång väg att vandra ändå. Så det räcker och blir över liksom...
 
 
Detta var vad jag satt och njöt utav i morses. Bättre sätt att starta en dag på finns nog inte. Om man bortser från hotellfrukost på en mysig strand då vill säga.
 
Vet att det inte är någon anledning att säga "jag vet inte vart jag ska lägga till det extra målet". Men jag vet faktiskt ine vart jag ska få in alla extra målen. Känns redan som jag äter stup i kvarten och har svårt att se öppningarna till det lilla extra.
Och eftersom det där snacket inte är någon anledning till att skippa mellis(arna) så ser jag ingen annan utväg än att ändra på mina rutiner. Åh, mina rutiner som jag så länge gått hand i hand med. Tror att det är dags för att break up. Fast vi kallar det för "uppehåll". Kommer kunna återgå till mina vanliga rutiner när jag är på fötter igen. Men för att lyckas klämma in allt så krävs det nog en förändring har jag kommit fram till.
 
Men då är frågan. När, vad och hur ska man äta. Får man lov att fråga vilka tider ni äter på? Dela gärna med er. 


Kommentarer
Mia Olsen

Frulle vid - 9
Lunch vid - 12
Mellis 1 - 14.30
Mellis 2 - 16.30
Middag - 18.30/19.00
Kvällis - 21.00 (sitter man uppe längre efter det kan man ju också passa på att äta något extra innan läggdags)

Och att sluta dricka kaffe/te/vatten/zero/light drycker. Börja drick proviva (även bra för magen & finns i hutlöst många goda FRUKT smaker), eller kall choklad, vanilj mjölk, jordgubbsmjölk, mango & apelsin mjölk. Etc

2013-02-19 @ 14:16:51
URL: http://marslammet.blogg.se
caroline

Det beror på hur jag går i skolan men "optimala" dagar ser ungefär ut såhär:

09.00 frukost

Ev. Frukt på fm om jag är hungrig. Men jag äter hellre mycket frukost så jag står mig till lunch.

12.30 lunch

15.00 Mellis

17.30 middag

21.00 kvällsmellis

Funkar varje dag! Oavsett om jag sprungit runt som en galning eller legat och pillat mig i navel framför tv:n. Det kommer naturligt att vissa måltider då blir lite större respektive mindre :)

Svar: Det verkade faktiskt vara en optimal dag! Hoppas bara att jag får bra jobbpass så jag kan få ihop tiderna på ett bra sätt. Det återstår att se. Tack för att du delade med dig :)
Cecilia

2013-02-19 @ 14:31:29
Hanna

Min kbt-terapeut sa till mig att ångest livnär sig på lindringar, att ångest föder sig själv genom minsta lilla lindringstanke. Hålls kvar och växer sig större för varje gång. Att ångest bara kan lindras och så småningom krympa genom att rida ut den, gå igenom den utan en enda lindringstanke, tills man märker att den kommer att gå över ändå. Det är det som hjälp mig mest av allt i hela behandlingen jag gått igenom! Man kan liksom förstå mekaniken.

Svar: Det har även min Kbt-terapeut sagt. Och det är SÅ sant. Gör man saker som underlättar för ångesten så kommer det bara förvärra saken tills nästa gång.
Kloka ord, tack!!
Cecilia

2013-02-19 @ 15:14:47
En som har klarat det

Det är inte lätt att få in alla mål, speciellt inte när man inte är van vid dessa nya rutiner och mängden mat. Det är ett heltidsjobb som måste hålla vissa tider, mängder och planering.
Jag såg min viktuppgång som ett uppdrag jag blivit tilldelad, istället för att bara se det som ett konstant ätande. I början var det fruktansvärt att behöva gå från att vara den som åt minnst (jämfört med andra runt omkring) men om du fokuserar på ditt uppdrag, eller heltidsjobb så blir det lättare efter ett tag. Man får klappa sig på axeln och känna sig duktig när man väl skött sitt jobb och fixar de uppdrag man blivit tilldelad.

Till en början fick jag ställa klockan för att inte sova för länge så frukosten blev allt för sen. Detta gjorde inte så mycket eftersom jag ändå gick i skolan, så det resulterade bara till att jag presterade bättre på lektionerna (tack vare maten). Den tiden fick man ju självklart justera på helgerna, så man fick någon form av sovmorgon. Men det gjorde inget för då är det bara att skjuta lite på de andra målen också!

Eftersom du inte går i skolan kan jag berätta hur en lördag kunde se ut för mig:

Frukost 9.00: två smörgåsar, en med ägg, kaviar och gurka och en med leverpastej. Ett stort glas färskpressad juice och kaffe med mjölk. Avslutade ofta min frukost med en frystnäringsdryck då jag var tvungen att förtära sådana.

Mellis 11.00: 1 banan och en näve nötter eller smootie i alla dess former. Men alltid grundad med yoghurt/kesella

Lunch 13.00: allt från sushi, matiga sallader, soppor, söndagsstek, varma mackor osv osv. Bara man får med hela kostcirkeln. Lunchen avslutades ofta med en kopp kaffe/latte och något sött tillexempel en chokladbit!

Mellis 15-16.00: samma som förmiddagsmellis. Ibland även en halv avokado med keso och örtsalt. Känn efter vad du är sugen på, sött/salt eller surt?!

Middag 18.30-19.30: lagad mat. Allt från fisk, kött, kyckling eller vegitariskt. Samma som på lunchen, allt från kostcirkeln!
På helger blir det ju ibland efterrätt, då brukade jag vänta med den ca 1 timme och se det som ett kvällsmål istället! Men ibland kunde jag äta kvällsmål, även om det var glass/pannacotta eller chokladmousse till efterrätt.

Ev. Kvällsmål 21.00: knäckesmörgås med makgrill eller yoghurt med frukt och musli.

Nu vet inte jag hur din situation ser ut, men om du ska klämma in ett extra mål, om du jobbar sent kan det ju bli en kvällsmacka till, något fika mellan lunch och eftermiddagsmellis?

Lättre om du berättar hur många mål du fått som uppgift att äta!

Svar: Åh, detta var precis vad jag behövde läsa. Tack. Jag är en sådan som vill göra som jag blev tillsagd. Och när det nu inte är någon som står med piska och säger vad jag ska göra så måste JAG bli min egna boss. Anta mig utmaningen och se allt som en uppgift. Bra tips och jag tror att det kan underlätta att tänka så :)

Tiderna lät bra. Regelbundet utan att dippa mellan målen. Tusen tack för att du delade med dig. kram!
Cecilia

2013-02-19 @ 15:54:48
Lisa

Om vi tar en standard dag jag går i skolan 8:30 till 14:30 skulle det nog se ut såhär:
Frulle: 7:30
Mellis: 9:30-10:30
Lunch: 11:30-12:30
Mellis: 15-16
Middag: 18-19
Kvällis: 20:30-...

:D

2013-02-19 @ 16:34:14
matilda

Såhär ser det oftast ut för mig:

frukost: 07.30

lunch: 11.00/12.00

mellis: 15.00

middag: 18.00

kvällis: 21.30/22.00

Ibland blir kvällsmålet typ mitt i natten för mig eftersom jag brukar plugga från middagen och glömmer bort mig helt enkelt, haha :)

Svar: Kanon! Tack :) Och jag brukar också äta mitt i natten, så det är lugnt ;)
Cecilia

2013-02-19 @ 16:39:10
Anonym

Det är bara att äta på vill jag lova! Jag var LIVRÄDD innan jag började, men nu så bara kör jag som jag blivit tillsagt, och gått upp något vidare mycket har jag inte gjort trots utökningar! Följer matschema, med 6 mål om dagen.
Frukost, 07-08.00 (2 mackor, fil m. flingor o dricka)
Mellis, 10.00 (1 macka)
Lunch, 12.30 (vanlig protions storlek)
Mellis, 15.30 (yoggi m. flingor)
Middag, 18.00 (vanlig portionsstorlek)
Kvällis, 20.30 (1 macka, yoggi)

Mängder enligt matschemat! Jag säger bara kör, få det gjort,! Det känns bättre med tiden! :)

Svar: För att få det gjort säger du.. Önskar även jag kunde tänka så!! Det tar tid att öka (både mat och vikt) så du har rätt, lika bra att börja så man kan få det överstökat.
Lät regelbundet och bra. Tack :)
Cecilia

2013-02-19 @ 16:51:22
elin

Varierar från dag till dag beroende på hur tidigt jag börjar, men de flesta dagar ser ut ungefär så här;

Frukost 6.30

mellanmål mellan 9 och 10

Lunch runt 11, 12

mellanmål 15.00

middag 18.00

kvälsmål 21.00

Jag brukar inte äta på förmiddagen om jag börjar senare, och kvälsmål varierar också beroende på hur mycket middag jag ätit. Har inga fasta mål direkt utan äter när jag känner att jag behövereller för att jag inte har tid för det senare när jag är i skolan.

kram

Svar: Tycker ändå att det lät som regelbundna och bra tider!! Tack för att du delade med dig :) Kram!
Cecilia

2013-02-19 @ 17:12:07

jag äter ju bara 4 rejäla portioner mat. e morgonpigg + arbetar + kvällstrött så mina tider blir ju totalt cp för dig antar jag..

1. 05-0600
2. 9.30-10.30
3. 13-1400
4. 17-1800

Svar: Mina tider är också helknas enligt många. Så det är lugnt! ;) Och du äter frukosten när jag kommer komma hem från jobbet vissa dagar och jag förmodligen äter "kvällsmat/nattamat/frukost..." Haha.
Cecilia

2013-02-19 @ 18:29:32
Victoria

Du vet säkert precis vad du ska göra, men ska ändå spela viktigpetter och påpeka lite saker... ;)

1. Knäckemackor när du ska gå upp? BYT mot mjuka.
2. Fetthalt på yoghurten? BYT mot iaf 3%ig.
3. Keso? Gott, jag vet - men ha smör, det skadar inte.
4. STÖRRE portioner, damen. Du vet vad jag menar.
5. MJÖLK till maten.
6. NÖTTER på yoghurten.

Du vet säkert allt detta, men mitt tips är att fortsätta med dina mattider - men BYT UT livsmedel mot mer näringstäta.

Kämpa på, ge aldrig upp! Ett liv med anorexia är inget värdigt liv... <3

Svar: Det är okej att vara viktigpetter ibland! ;)
Äter mjuka MINST en gång om dagen – oftast två.
Fetthalt på yoghurten är som den ska!
Keso.. ska försöka byta ut (på ingång...)
Portionerna..lunch/middag är jag medveten om. Kämpar på där.
Mjölk..urk. Men ska nog börja med proviva.
Nötter på yoghurten har jag två gånger om dagen.

Du får gärna komma med viktighetspetters-åsikter. Uppskattas bara :) Kram!
Cecilia

2013-02-19 @ 19:17:59
Tea

Dagar när jag är hemma/kan planera dagen själv
Frukost: 9-10
Lunch: 13
Mellis:16-16.30
Middag: 18-18.30
Kvällsmål: 20-21

På dv
Frukost: 8.30
Frukt+ nd: 10
Lunch:12
Mellis: ca 15 (eller 16 om jag äter melliset hemma)
Middag (hemma): ca 17.30/18
Kväll: ca 20/20.30

Har jätte svårt för dagvårdens tider, frukosten är för tidig för att jag ska vilja ha något och det är alldeles för kort tid mellan frukost,mellis och lunch (för just mig,kanske passar andra perfekt). Hemma föredrar jag att sprida ut det lite mer.

Jag måste också få i mig mer mat och tycker det är intressant att läsa om allas vanor. Vet inte hur jag ska få till större portioner hemma eftersom man blir så mätt när man äter så pass tätt. Vet dock att mina luncher och middagar är för små så just nu jobbar jag på att öka storleken på dom istället för att få in fler måltider. Jag äter ju ändå väldigt regelbundet och bra. Nu är det bara mängderna som ska fixas till :)

Vilka tider äter du? Har du också problemet att det blir för lite på de måltider du äter eller är det största problemet just nu att du behöver äta oftare?

Svar: Föredrar också att äta frukost lite senare. Men nu när nya jobbet drar igång kommer jag vara tvungen att äta tomycket tidigare än vanligt. Suck. Men det är så det får vara ibland! :)Lät annars som bra tider du åt på :) Jag äter väldigt olika beroende på hur jag jobbar. Vissa dagar kommer jag jobba till fyra på natten och då kommer frukosten bli förskjuten tills jag vaknar (typ tolv?!).

Största problemet är en variant av de där två. Äter väldigt mycket när jag väl äter men det gäller nog främst frulle och kvällis. Borde öka på den Riktiga maten lite mer. Så jag hade både behövt sprida ut men ändå lägga till fler mål för att öka.

Äter hellre mycket men sällan, om man säger så! :) Alla är vi olika.
Cecilia

2013-02-19 @ 20:00:18
Anonym

8.00 Frukost
9.30 Mellanmål - smörgås och frukt
12.00 Lunch
14.30 Mellanmål - fil och müsli alt smörgås och frukt
17.00 Middag
20.00 Kvällsmål - Gröt med mjölk och bär alt 2½ dl fil med 1 dl "tung" müsli eller 2 smörgåsar


Inga lättprodukter, inga miniportioner, och ALL typ av mat.

Du kan!

Svar: Tack för att du delade med dig!! :)
Cecilia

2013-02-19 @ 20:17:22
Genus

Mina tider är helt udda. Börjar med frukost kl.5-6 på morgonen. På jobbet äter jag inte, dricker nd, så kommer lunchen kring 14, middag kl.18-19 samt 1-2 kvällsmål - det andra ibland mitt i natten. Ibland tar det emot att äta på kvällen, men jag vet att jag måste. Det låter knasigt, men bara så här kan jag äta tillräckligt. Skulle gärna haft lunch tidigare, men jag mår dålig efter maten och har ont så skulle jag inte orka fortsätta jobba. Man får ibland bita ihop för kroppens skull!
Du är förresten fantastisk bra som har tagit så många utmaningar och kämpar på!

2013-02-19 @ 20:18:52
URL: http://fyratassarvidminsida.blogspot.se
emma

jag äter när jag är hungrig, de brukar bli 4-5 timmars mellanrum mellan måltiderna, blir ca 3-4 måltider om dan. jag är frisk, äter vad jag vill. kollar inte på klockan, har inga bestämda mattider :)

2013-02-20 @ 10:23:46


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0