Ska vi köra igång?

En fråga; Vart börjar man? Har en känsla att jag är påväg över tröskeln. En sista knuff och lite sista råd, sedan är det nog min tur. Känner på mig det. Trött på att vara trött. Jeansen hänger och kroppsdelar som ska synas är liksom mer eller mindre osynliga. Har förbannat ont i kroppen och benen sticker ut på fel ställen. Jag vågar prova nya saker, tränar inte och går knappt promenader. Utmanar och äter mig mer än mätt vid måltiderna. 
 
Ät mer, kommer ni säga nu.
 
Och ja, jag vet att det är det som behöver göras. Men ni vet själva hur det är. Det är inte "bara att börja äta dubbelt så mycket". Man måste börja i någon ende, för att inte bli rädd och backa tillbaka yttligare några steg. 
 
Näringsdrycker, säger ni nu.
 
Och ja, jag vet att det är ett bra val. Men jag vill ha mat, inte drycker.
 
Så jag hoppas ni kan ge mig ett och annat råd hur jag ska kickstarta allt en gång för alla för att inte fega ur.
Vart ska man börja? Innerst inne vet jag vad som behöver göras. Men jag hoppades ändå på att ni kunde ge mig litr tips och råd, en gång för alla. Kan ni, kan jag – Kan jag, kan ni. 


Kommentarer
Sara

Svårt det där, var ska man börja! Är ju stora mängder man måste äta för att lyckas att gå upp i vikt. Jag insåg själv det när jag låg inne i Lund - utan näringsdrycker hade jag själv aldrig fixat att gå upp vad jag behövde i vikt utan dem. Jag åt normala portioner och mer därtill, var konstant mätt och hade inte kunnat trycka i mig mer mat.

Känner liknande nu, jag kämpar verkligen för att gå upp i vikt, men det är så mycket att äta. Är ju mätt och måste ändå fortsätta äta. Funderar själv på att kanske lägga till en näringsdryck om dagen, för att öka takten lite....

Svårt att säga var man ska börja! Äter du lightprodukter fortfarande, byta ut dem direkt annars. Ta riktigt grädde i maten, lägg till "snacks". Ät massor av nötter osv
Kämpa nu vidare!

2013-02-04 @ 11:53:14
URL: http://resanmotsundvikt.blogspot.com
Annie

Förstår att det är svårt för dig men du är så duktig som har tagit tag i problemet i alla fall!

Här är de tipsen jag kan komma på:

- Ett tips är att äta tex en stor skål turkisk yoghurt (flera dl) med nötter och torkad frukt utöver det du redan äter som kvällsmål. På så sätt kan du omöjligt (även om det kanske skett omedvetet) kompensera under resten av dagen och gå och lägga dig som ett varmt tryggt mätt barn.

- Eller kanske ännu bättre och enkelt genomförbart: köp större tallrikar och skålar, samt större matlådor om du ska ha med till jobbet.

- Om du gillar jordnötssmör så kan du ta en extra matsked av det till varje mål (antingen bara som det är eller på någon frukt). Det gjorde susen för mig när jag inte hann äta ikapp när jag tränade mycket. Så otroligt gott och känns så renande och smörjande för kroppen med alla nyttiga fetter!

- Se till att ha några dagar i veckan, i början kanske mer utspridda, där du verkligen chockar kroppen - till slut fattar den och mättnaden kommer inte bli så brutal längre.

- Börja baka! Visst finns det delade meningar om socker men kan man äta frukt kan man äta strösocker. Baka är kul och pilligt, kreativt och lugnande, och bakverk är så rena oavsett vad alla "Clean eaters" säger. Eftersträva att verkligen göra det supersmarrigt, dvs snåla inte mer smör och socker, så får du dessutom en egoboost av att du lyckats skapa ett sånt mästerverk.

Vet inte om mina råd är till någon nytta men värt ett försök, du verkar vara en sån fin tjej och du förtjänar ett liv utan det här precis som alla andra. De bästa tipsen har du nog egentligen själv, i och med att du en gång tog dig ur det. Försök tänka mer på hur du gjorde och hur du mådde i de olika stadierna i processen samt påminn dig själv om hur värt slitet var i efterhand!

2013-02-04 @ 12:06:37
Elin

Om du inte vill dricka nd och har svårt att öka matmängden är alternativet att byta ut allt som går till energirikare alternativ. Yoghurt till turkisk, keso till fet ost, smör, röd mjölk, olja på salladen, smoties med nötter och frön i, banan istället för äpple, avokado istället för andra grönsaker, vispgrädde osv. Man kan komma ganska långt på det viset. Sikta hela tiden på det absolut mest energirika.

Svar: Du har rätt! Tack för tipsen. :)
Cecilia

2013-02-04 @ 12:17:21
Elin

Jag har ju inte haft äs, men har kompisar som haft det. Det som gjorde att de "vågade" (eller vad man ska säga?) ta det sista steget var att öka lite i staget, typ lite extra potatis eller ris. Det som inte är för tungt i magen men ändå bra med energi. Jag tycker iallafall att du är himla duktig och är en inspiration även för mig som inte har äs! Känner igen mig i dig! Kram

Svar: Jag tror att det är en bra taktik! Öka lite i taget. Lite extra överallt. Mer ris, mer yoghurt, mer müsli (om det nu får plats i tallriken..haha), extra nötter osv. Småsaker men som ändå kan göra skillnad i längden.
Åh, du är snäll. Kram!
Cecilia

2013-02-04 @ 13:11:04
Sandra

Egenltigen tror jag du vet exakt vad du bheöver göra och det enda sättet är att göra det... Låter kanske som om jag tyckt det var så enkelt, det var det självklart inte. Det var jobbigt som fan. Men ju fler gånger du utsätter dig för de som är jobbigt ju lättare blir det till nästa gång. Inget mer daltande utan skaka bort äs tankarna och lita på din egna intuition. Ät mer. Lägg till smör på mackan, ett glas mjölk till maten, en macka till varje måltid, större mellanmål (typ som frukosten)... det är bara att köra. You can do it!

2013-02-04 @ 13:14:17
URL: http://sandrastenson.se/?page_id=23
Em

jag vägrar också näringsdrycker. det som var mitt recept var: dra ner på träningen (vilket inte är aktuellt för dig..), låt nån annan göra mat och skit i vad de har i (min sambo t.ex. använder mer olja, smör o.s.v. i maten), ät jordnötter (perfekt för mkt energi i liten mängd), ät mycket på kvällen, då man inte kan kompensera bort det eftersom dagen är slut. hoppas du lyckas göra några framsteg. jag hejar på dig!! :)

2013-02-04 @ 13:35:27
URL: http://addictedtorunning.blogg.se
Elin

Haha, ja risken finns ju att det knte får plats!! Mamma köpte müsli igår och jag tänkte direkt på dig, haha :)

Kom på ett tips jag har, ha nötter eller frön i salladen om du gillar det. Himla gott att ha i stekpannan m salt (och smör om man vill ha det. Flytande margarin/smör är ett hett tips, funkar till det mesta!) kram! (Borde koncentrera mig på lektionen)

2013-02-04 @ 14:01:36
Anonym

http://www.bokus.com/bok/9789163357091/mattillatet-praktisk-vagledning-for-dig-som-har-en-atstorning/

2013-02-04 @ 14:45:02
Anonym

Banan i frukost skålen, avokado på mackan, lite choklad till kvällsmaten. Jordnötssmör, nötter, turkisk yoghurt. Fetare mjölkprodukter, ta en extra macka. Använd ost och smör. Det finns massvis med goda och nyttiga alternativ (din kropp kommer bara tacka dig för dessa livsmedel) och du kommer inte rusa upp i vikt. Men lite mer energitäta alternativ kanske du kan prova att införa :)

2013-02-04 @ 14:50:58
mathilda

En sak du kan börja med redan idag, SMÖR på mackan! Sedan brukar jag tänka att jag alltid ska äta upp det som är på tallriken. Är du på restaurang (eller hemma också för den delen), ät alltihop, trots att portionen kanske är stor. Men mitt bästa tips är att införskaffa bars av olika slag. De är jättegoda, nyttiga och bra att ta som "det där extra". De bästa barsen heter Raw Bite, och jag älskar smakerna coconut, apple cinnamon och raw cacao. Sedan har Nakd också jättegoda bars! Men till mellis skulle jag nog ta en sån bar + yoghurt eller en frukt. Hur som helst, var stenhård mot dig själv. Missar man ett mål är det lätt att tro att man kan "kompensera upp" det, men det blir oftast mindre då. Dessutom - släng i nötter i salladen, på gröten, yoghurten och så. Nötter och torkad frukt är skitbra. Jag vet att du inte räknar kalorier, men tänk att en näringsdryck är 300 kcal. 2 såna blir 600 kcal. Så mycket EXTRA behöver du för en viktuppgång. Så nötter och energirika bars är det enklaste sättet att komma upp i det utan att bli för mätt.
Lycka till! =)

Svar: Äter alltid upp på tallriken. Har snarare "svårt" för att lämna. Haha. Har spanat in de där barsen under ett tag men aldrig fått tummen ur att köpa något. Kanske ska börja lägga in någon sådan mellan målen :) Äpple och kanel lät ju supergott!!
egentligen skulle jag vara tvungen att dricka minst (!!) TRE näringsdrycker. Det gjorde jag förra gången jag var i behandling och gick ändå upp lååångsamt. Och där snackar vi 900 kcal. Mycket att få i sig varje dag UTÖVER det andra med andra ord. Men någonstans måste man börja :)

Tack för tipsen i allafall! :)
Cecilia

2013-02-04 @ 14:58:25
Linnea

Skulle vilja säga öka på nötterna för det är rikigt bra MEN jag gjorde det och har nu utvecklat allergi.. Så har man allergi i släkten ska man väl va försiktig MEN annars tycker jag du ska kötta på med nötterna! Fajpack är grymt, det är en bar med mkt energi, finns i olika smaker! Du kan också dricka mer mjölk/soyadryck/havredryck etc, lixom bara när du är törstig. Annars så vet du ju som du säger vad du bör göra.. och du säger att du vill äta inte dricka så LETS =) Laga mat med lite mer gräddiga produkter, alltså riktigt grädde. Tex spenat, patatismos, röror, grytor allt sånt. Det är egentligen det bästa man kan använda, likaså med smör ös ner lite extra helt "enkelt". Nyckeln sitter i att göra den mängden du äter mer energirik om du nu tycker det är jobbigt att äta mer i mängd.

Kör på! KRAM

2013-02-04 @ 21:22:14
Susanne

Smör på mackan till exempel.

Om man tittar på din tallrik med mat så är det 30% kött/fisk/annan proteinkälla, 10% kolhydrater i form av potatis, ris, pasta etc och 60% sallad. Om du ändrar på den kombon så att du minskar sallad och ökar på andra delar av tallriken så borde det fungera. Tror inte på att du går ner i vikt trots att du äter "bra" och inte tränar.

Svar: Vadå "Tror inte på att du går ner i vikt trots att du äter "bra" och inte tränar.". Vad menar du?
Cecilia

2013-02-04 @ 21:39:15
Caroline

Du äter för små portioner. Det som är normal för dig är nog egentligen lite för en frisk människa.
Köp måltidsmåttet och ät efter det tills du börjat känna dig säkrare och bättre med mängderna

2013-02-09 @ 16:00:11
URL: http://carro6.blogspot.com
Anonym

Hon menar att du inte äter "bra" för om du gjorde det skulle du nye gå ner i vikt såklart!
Smör på mackan. Varför har du inte de? Smör gör det godare.

Svar: Jag går inte ner i vikt! :)
Cecilia

2013-02-09 @ 16:03:48


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0