1+2 = Siffror?

Småplockar lite russin medans jag fixar frukosten, nyper åt mig lite bananchips, slevar upp så mycket keso jag vill ha på mackorna, müsli öser jag på så att det blir överfullt i skålen och om någon undrar hur mycket yoghurt jag äter så kan jag säga; Inte en jäkla aning. Det är en sådan enorm frihet att våga plocka, ta extra och framför allt – inte måtta/räkna längre.
Det är omöjligt att med hjälp av siffror och kalorier veta hur mycket ens kropp behöver från tillfälle till tillfälle. Att sätta upp mål och måtta i förväg känns bara...heldumt. Så länge man vet med sig att man inte ljuger för sig själv, dvs äter tills man blir mätt och vågar lyssna på kroppen utan att det blir för lite, så tycker jag att man ska kasta ut allt som har med matvågar, dl-mått och inbankade kalotitabeller att göra. (Med förutsättningar att man inte ljuger för sig själv, som sagt)
 
Siffror och mat har inget att göra med varandra. Mat hör hemma i magen medans siffror hör hemma vid skolbänken. Faktiskt. Nog för att vi som har haft problem med maten förmodligen alltid kommer ha en inbyggd miniräknare i huvudet. Men sedan den dagen jag bestämde mig för att sluta räkna, dividera och kalkylera så vågar jag så otroligt mycket mer. Jag vågar småäta, plocka och framför allt lyssna till mina behov för stunden. Ibland mer och ibland mindre. 
 
2-3 dl müsli? 3-5 dl yoghurt? Vem vet?! Inte jag och det känns så jäkla skönt. 
 
Våga känna efter och våga lita på dig själv. Siffror säger varken något om vem du är eller hur mycket din kropp behöver. Det är siffror för guds skull. Och sedan när sitter vettet eller personligheten i ett par förbannade siffror? Du är den du är och jag tycker att du ska vara väldigt stolt över dig själv. Alla är vi olika och unika. Men lika fina för det. 
 
Puss


Kommentarer
Elin

Åh, så härligt att kunna läsa när du skriver det där! Låter bara så himla härligt och du är såååååååå värd det!

Sen är det ju mycket godare att ha i mycket flingor/müsli/haverefras (eller vad man nu käkar) och lite yoghurt/fil! Haha, eller så är det jag som är en speciell art som tycker så ;)

Svar: Så sjukt härligt även för mig! Sådan frihet. :) Haha oh ja, Jag älskar att ösa på med Müsli. Det ska nästan vara "torrt". Haha. 70% müsli och 30% yoghurt, typ ;)
Cecilia

2013-01-28 @ 13:32:12
Em

jag använder nog bara mått när jag ska koka gröt, så det blir rätt mängd gryn och vatten. annars försöker jag undvika det så mkt som möjligt. undantaget om man ska baka kanske. eller laga nån ny maträtt. :)

2013-01-28 @ 14:18:06
URL: http://addictedtorunning.blogg.se
Jeanette

Åhh det där önskar jag att jag vågar göra snart också..jag har dessvärre inte slängt dl måttet ännu och mäter med den till min frukost. Men mest för jag har ett matschema nu jag måste följa och dels för jag är rädd att ta för mycket eller lite av något. Men jag hoppas jag kan snart måtta upp på måfå :9

du är grym! :D

2013-01-28 @ 15:37:21
URL: http://www.nufanskajagditt.blogg.se
Maja

vill inte komma in som någon negativ polis här, men fina Cecilia, du måste inse att du berömmer dig själv för mycket. Du måste fan börja ta tag i detta nu o inte fortsätta i samma gamla mönster du gör varje dag.
Den här frukosten är ingen bautastor frukost, lunch/middagstallrikarna du lägger upp- även om det är 1 eller 2 portioner du tar- är det INTE TILLRÄCKLIGT för att du ska se framsteg.
Portionstorlekarna hade varit en annan femma om du åt stora mellanmål ink. näringsdrycker varje dag- vilket du inte gör, right!?

Vill som sagt inget illa eller få ner dig i något negativt tänkande.
Men bli inte irriterad på den här kommentaren, TÄNK ISTÄLLET o försök förstå vad jag menar.
Tror fler håller med mig.
KRAM

Svar: Kanske du har rätt! Men samtidigt fortsätter jag inte i samma mönster varje dag. Försöker att bryta så gott det bara går!! Frukosten är fulländad + lite till. Det har jag fått höra från både kunniga och okunniga. :) Så den är det inget fel på!
Och nej, näringsdrycker dricker jag inte. Men mellanmål äter jag? Har jag aldrig sagt något om :)

Tar det inte som något negativt. Vet att ni vill väl :) Förstår vad du menar. Kram.
Cecilia

2013-01-28 @ 15:58:37
emma

Fan vad bra inlägg!
Känner igen känslan från när jag ÄNTLIGEN vågade mäta och väga upp all jäkla mat. Och vilket TIDARBETE det blev och vad TRÅKIGT det var att fixa med maten eftersom det är så jävla bökigt! ögon och mage korresponderar nog rätt bra oftast (om man inte ät svinhungrig, haha)
STOR kram !

2013-01-28 @ 18:49:00
URL: http://www.ungefaer.blogg.se
Genus

Snälla, förlåt om det låter hårt, ingen mening i att vara petig, men: nu blev jag faktiskt lite perplex och frågar driver du inte med oss, dina läsare? Med all respekt, du skriver om att "ösa på", "sleva", hälla upp så att det blir "överfull", och samtidigt ser man bilden med (din?) frukost med två små brödhalvor minimalt med kesoduttar på, mikroprickar av något på, andra halvan lättskrapad med leverpastejen... Snälla. Det känns att det är lite fel bild på fel beskrivning. Jag får verkligen hoppas, och jag vill tro att det är så, att det är bilden som inte stämmer nu!
Ber om ursäkt som sagt men det känns inte rätt att inte reagera. Tror på din styrka så mycket!!!

2013-01-28 @ 22:22:41
URL: http://fyratassarvidminsida.blogspot.se
Linnéa

Det är svårt att sluta räkna men samtidigt en sån jävla befrielse!

2013-01-29 @ 08:53:10
URL: http://stjarnmoln.blogg.se
Exhale

Fast kalorierna står ju på förpackningarna av en anledning?

2013-01-30 @ 11:16:22
URL: http://calmthefuckdown.blogg.se
Exhale

Ja, alltså, det står ju alltid kalorier på alla förpackningar. Hade det inte varit meningen att man ska veta vad det innehåller så hade det ju inte stått där liksom rakt in your face... Och annars hade ju inte läkare rekommenderat ett visst antal kalorier om det var meningen att man skulle bry sig om dom?

2013-01-30 @ 11:51:12
URL: http://calmthefuckdown.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0