Mat som blir över.
Visste du att...
Varje svensk slänger i genomsnitt 100 kilo ätlig mat i soporna varje år. Alltså kastar en genomsnittlig familj mat för 5300 kronor rakt ner i soporna varje år. Sammanslaget blir det 940 000 ton ätlig mat varje år eller i pengar, 50 miljarder kronor rakt ner i soporna.
– Frys ner och gör matlådor.
Men usch vad vi slänger mycket! Jag är inte nojig med keso, yoghurt, mjölk osv. Tänker som du där att smakar det bra så är det bra. Och ägg! Ägg kan jag äta två månader efter utgångsdatum. Det jag kan vara dålig på att äta upp är nog tyvärr frukt och grönt. Men det är svårt att handla när man bor själv!! Jag kan köpa rucola och bladspenat i påse men hinner sällan äta upp dem... Och frukt kan jag ibland köpa på mig för mycket, typ "jag är sugen på päron idag" och köper fyra stycken. Äter ett, i bästa fall två och resterande blir liggande (gillar inte päron så värst, bara ibland ;)).
Jag kan nog definitivt bättra mig, men som sagt, det är inte lätt att handla till en person alla gånger!
Haha, passande nog lagade jag mat av gårdagens rester (fläskkottletter och kokt potatis) blev strimlatkött som jag grillade med klyftpotatis och en coleslaw på gårdagens rivna morötter :) mat blir nästan godare dagen efter då de har fått mörat till sig i kylen :)
Tips för att förlänga hållbarheten:
Olika bestick, serveringsskedar etc. — ät inte direkt ur förpackningen och ha en sked för varje förpackning/burk etc. samma sak vid matbordet, om det inte rör sig om sista skrapet...
Ta ara fram det som kommer ätas upp, ta t.ex. en eller två skivor skinka och bums in i kylen.
Använd alltid helt återslutande förpackningar, annars lägg över i sådan eller lägg orginalförpackningen i tätt förslutande påse.
Frys in det som kan frysas in; bröd, köttfärsbiffat, köttfärssås - grytor etc.
Köp MINDRE förpackningar. De skiljer inte många kronor per kilo mellan 250 g keso och 500 g (typ, 1-2 kr, MAX)
Lite off topic men ändå om mat och miljö; ÅTERANVÄND plastkassarba (och papper). Panta alltid burka och flaskor. Sopsortera och om möjligt lägg matavfall i komposten/komposttunna. Släng så lie som möjligt i brännbart, det mesta (inte allt) går att lämna in på åtevinningssationer (tidningar, glas, metall etc.) är inte hundra på reglerna men kolla upp det.,. Om du har bil och körkort dessutom kan du ju med lätthet köra iväg till "soptippen" med det sorterade skräpet...
Jag blir också upprörd över allt matsvinn i dagens samhälle!! Slänger aldrig mat, sparar rester. :) DOCK, slängde jag en "tomteklubba" idag, som jag bara smakat på... Den var sjukt äcklig, smakade smör. :(