Som en människa, tack.

Folk vet om att man har en ätstörning
Det säger egentligen ingenting. Att vara ätstörd betyder för en "okunnig" bara en sak; Att man inte äter. 
 
Men att ha en ätstörning kan vara allt annat än det. Det sitter inte i ett beteende. 
 
Har ätit många middagar med folk som inte känner mig, men som vet om min situation. Har även fått en del kommentarer från sådana personer. Och det stör mig att folk har mage att kasta ur sig kommentarer bara för att de tror
 
"Du äter väl ändå inte det där"
"Oj, fick du verkligen i dig det där"
"Du behöver väl ändå inte äta – för du äter ju inte"
 
Alltså, va? Jag älskar mat och hade jag inte ätit så hade jag väl heller inte levt? Jag äter för gudsskull. Men god aptit dessutom. Jag har mina problem som sitter i mitt huvud. Jag hatar att folk drar alla ätstörda över en kam. Alla har olika problem och olika förutsättningar. Visst, jag hade kanske tackat nej till den där saken. Men att få kommentaren "Du äter väl ändå inte det där", får mig ännu mer att tacka nej. Tänk om jag hade taggat och peppat inför att tacka ja till den grejen? Suck. Då känns det bara som ett slag i magen. Jag vill bli behandlad som vem som helst. Eller nej, som Cecilia och inte en "ätstörd".
 
 
Jag är en människa – inte en sjukdom.
Ibland kanske de bara vill väl, vad vet jag. Kanske vill de underlätta eller också känner de sig osäkra på hur de ska bete sig. Får väl ha överseende med det. Det kanske inte är så lätt alltid. Men det underlättar faktiskt inte, det gör mig bara aningen frustrerad och får mig att grubbla ännu mer. 
 
Yaya. Kram från Cecilia.


Kommentarer
Anna

Åh Cecilia du är inte ensam! Hade jag haft en blogg hade jag skrivit exakt samma sak. Det bemötandet har jag fått flera gånger. Folk vet tyvärr alltför lite om ätstörningar och förstår inte riktigt vad det handlar om. De drar alla över en kam och tror att det handlar om att äta eller inte äta. Önskar att folk kunde förstå att de sitter i tankarna. En person som är normalviktig kan ju vara minst (om inte mer) ätstörd än en person med diagnosen anorexi. Jag har mött dessa fördomar flera gånger, till och med då jag varit i kontakt med sjukvården. Man tänker att de borde veta mer. Jag har mött läkare som när jag har sagt att jag faktiskt äter 5 ggr per dag kastat ur sig bedömningar som "nej du äter inte- man kan inte vara så smal som du är då". Jag försökte förklara att jag faktiskt var van att äta men de trodde mig inte. Lite absurt. Okunskap och fördomar kring ätstörningar är tyvärr såååå vanligt. man vill ju bli sedd för den person man är - inte den diagnos man har, eller hur!!

Du kan känna dig lugn och glad att du kommer till en behandling där man kan sin sak och är proffs. De har ju mött så många tjejer och vet att det är individuellt hur problemen ser ut och att man är en person- inte bara en ätstörning. Jag kan åter igen bara säga att du gör helt rätt i ditt val av behandling- hört mycket gott om den. Du kommer att fixa detta!! Kram

2013-05-31 @ 21:33:58
Mikis

Va, har någon verkligen sagt så? Idiotiskt...!!

Svar: Rätt sjukt.
Cecilia

2013-05-31 @ 23:36:56
Vonskareng

SV: haha vad knäppis jag är, svarade "näe inge pistage i bullen" men de var det ju visst det ;D fick av nån skum anledning för mig att du menade den andra muffinsen hih ;) sjukt god iaf!!

2013-06-01 @ 00:35:52
URL: http://vonskareng.blogg.se
Felicia

Helt rätt! Man har en sjukdom men man är inte din sjukdom. Stor jävla skillnad där.
(jag skrev min mail med, om du någon gång skulle vilja prata ♡)
Kram

Svar: Åh, Tack för den. Kommer nog maila. Kram.
Cecilia

2013-06-01 @ 01:02:55
Anonym

<3 ja jo man har väl fått såna idiot klommentarer... Då har min ätstörningshjärna tänkt: "jaha, men jag som e UNDERviktig, ska inte få äta då men du då fetto?" Oftast har jag fått såna kommentarer av folk som är dessutom ohälsosamt överviktiga.

Svar: Man får ta det med en fet nypa salt!!
Cecilia

2013-06-01 @ 09:58:36
Anna

Åh jag skrev en lång kommentar här till dig igår. Hoppas den inte försvann?

Svar: Nejnej, den har jag fått. Ska svara !! :)
Cecilia

2013-06-01 @ 15:56:40
Sara

Så rätt!!! Håller med dig helt! Ofta kan såna kommentarer bara förstöra, och som du sa; jag har mina problem och mina tankar, en ätstörning, men det innebär inte att jag inte äter nåt överhuvudtaget... Tummen upp till detta inlägget! Jag tror på dig, kör hårt och fortsätt satsa på att bli frisk!!!!!!

2013-07-04 @ 07:31:23


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0