"Vänta lite, jag måste bara fota först".

"Matbilder kan vara ett tecken på ätstörning"
 
Läste ni artikeln i gårdagens Metro? Hmm. Delade tankar och åsikter om det där. 
För vad klassas egentligen som en ätstörning i dagens samhälle? Är vi inte alla lite ätstörda trots allt? Nog för att det kanske inte syns. Men det är inte där ätstörningen sitter. 
Alla får nog herr Ågren på besök ibland. Träningsångest, för mycket av det goda, kompensation..
 
Svårt att dra en gräns. 
 
Jag erkänner att jag påverkas av andra. Jag påverkas av folks matfoton och jag påverkas av vad som skrivs. Jag vet att många "cencurerar" sina instagramkonton och lägger oftast upp mat som klassas som nyttig. Varför? För att känna sig bekräftad eller för att visa för världen att man äter sallad?!
Sen att man vill dela med sig, äta med ögat och inspirera, kan jag förstå. Jag är likadan. Men jag tror att matfoton lätt kan stärka fixeringen vid just maten. 
 
(Och visst hade det vart skönt att kunna äta en varm måltid någon gång,
utan att den ska hinna kallna för att man ska fota). Nej, skämt å sido.
 
Vad tror ni? Är matfoton kopplade med en ätstörning?
 
Ibland vill jag göra slut med världen.
Jag vill kasta telefonen i toan, slänga datorn i golvet och aldrig mer öppna en tidning i hela mitt liv. 
Fast jag tror att när jag väl är ute ur detta så kommer jag vara stark nog att inte låta mig påverkas ett skvatt. Då kommer jag istället skratta åt alla artiklar och istället bli sådär inspirerad av alla foton, som det kanske är meningen att man ska bli.. 
 
Svårt att blunda för något som kretsar omkring en hela tiden, varje minut – varje dag. 
Jag undrar fortfarande vad som hände med ordet lagom
 
 


Kommentarer
Linda

hej igen, Din email adress igen tack:) Kram Linda

Cecilia

2013-05-14 @ 13:14:08
Elin

Tror absolut att alla miljoner bilder kan göra så att fler, framförallt unga som inte tror på sig själv tillräckligt mycket, blir påverkade på ett negativt sätt! Man ser ju tyvärr för många alleles för små måltider på instagram. Fast det är ju en svår fråga oxå, men bra att det tas upp iallafall! :-)

Svar: Ja, det är nog rätt bra att det tas upp! Nog för att många säkert är säkra i sig själv och inte har någon ätstörning. Men lika många ÄR tyvärr ätstörda.. (tror jag). Nåväl. Man får försöka inspireras istället för att triggas! :)
Cecilia

2013-05-14 @ 13:44:06
Linda

Hej skickade nyss ett litet email till dig. Kram Linda

2013-05-14 @ 14:09:48
Hanna

Nej. Att ätstörda gärna lägger upp matbilder är väl.. tja känt speciellt för oss som rör oss i kretsarna så att säga men att utifrån det dra slutsatsen att alla som lägger upp matbilder är sjuka känns.. fel. Många av mina vänner på facebook lägger upp mängder med matbilder. Hembakat och hemlagat, för att få bekräftelse i att dom är bra på matlagning. Känns inte direkt ätstört. Mer som alla andra instagram, facebook,bloggbilder när man vill ha.. ja uppmärksamhet helt enkelt.

2013-05-14 @ 17:29:29
URL: http://uppfortsomfan.blogg.se
Anna

Jag påverkas otroligt mycket av det som skrivs. Tyvärr. Jag har haft ätstörningar i många år och är väl kanske därför lite mer känslig än gemene man. Jag föll tillbaka i ätstörningen rätt rejält i samband med att jag började läsa massa träningsbloggar och fitnesstidningar. Jag började jämföra min mat med vad andra åt istället för att äta för min kropp tills den var mätt och nöjd. Självklart ligger ansvaret alltid på individen och jag får nog skylla mig själv för att jag ramlade dit igen. Men påverkas det gör man helt klart. Nu vet jag hur känslig jag är så jag använder inte instagram och försöker köpa tidningar och läsa bloggar som handlar om annat än mat och träning- som inredning, resor osv. Bra att du tar upp detta ämne för det är väldigt viktigt. Kram

Svar: Precis. Man jämför. Men man jämför utan att ha en tanke på att alla konton kan vara "cencurerade". Jag tror nog att bortom alla salladsblad och nyttiga frukostkakor så döljer det sig en och annan kaka också.. men som vi inte får se!Just därför blir jämförelsen så fel. Alla har olika behov och förutsättningar. Man ska inte jämföra sig med någon annan än sig själv.

Bra att du har försökt att bryta med allt det där. Det borde jag med göra. Kram.
Cecilia

2013-05-14 @ 17:37:01
M

Jag hade föreläsning om hur aptiten regleras ganska nyligen och då kom faktiskt detta fenomen på tal. Föreläsarens påpekade att det är naturligt för oss människor att vara intresserade av mat. Ser man det ur en evolutionär synpunkt så var vi för miljoner år sedan tvungna att jaga maten och fick intresset stillat på så vis. I dagen samhälle har vi dock maten ständigt tillgänglig och stillar vårt intresse genom att kolla på matbilder, söka efter nya recept, läsa matbloggar etc. Enligt honom var det alltså genom att exempelvis kolla på bilder på mat som vi stillade ett evoutionärt behov. Dock kan jag ändå se ett samband mellan ätstörningar och matbilder. Som jag har förstått det är många som har eller har haft en ätstörning ofta väldigt intresserade av mat. Det söks efter recept, det lagas mat, det bakas och kollas matbilder, men under sjukdomsperioden så äts det dock inte mycket. Ingen provsmakning under matlagningen/baket heller. Andra får äta de där nybakta bullarna som den ätstörda precis tagit ut ur ugnen för att svalna. Du förstår kanske min tankegång. Kram!

Svar: Jag förstår precis och det var kloka tankar.Men det är väl på så vis "vi" stillar det där begäret. (stillADE. No more..) "Får" man inte äta så stillar man suget genom att laga, baka och kolla istället. Konstigt, men rätt sant! Intressant föreläsning du verkade vara på :)

Tack att du delade med dig. Kram!
Cecilia

2013-05-14 @ 18:15:50
Mia Olsen - stand up and fight

amen tjeena kvinna! du skriver mina tankar och mitt tyck och tänk rakt upp och ner på din blogg!

exakt det här du skrev ovan, vartenda litet ord, har jag tyck i låååång tid!
Härligt att vi är så jäkla lika ändå haha ;) får mig att gilla din blogg ännu mer höh ;)


nä men.. ska sluta vara oseriös.
hoppas du får en bra vecka gumman!

2013-05-14 @ 19:43:20
URL: http://marslammet.blogg.se
helene

Svårt att ta ställning till detta med matbilder tycker jag... Det är ju så många som fotar sin mat. har massa kompisar som fotar, t.ex. sin glass och lägger upp på insta. Mat är ju trots allt något viktigt eftersom man måste äta, så varför inte göra det lite roligt också? ^^Skulle vara tråkigt att jämt kasta i sig maten och göra det så obetydligt som möjligt, då skulle det mest kännas jobbigt, som ett hinder att äta. Fast självklart viktigt att kunna göra så, om situationen kräver det. Nu kom jag nog ifrån ämnet :P Kram!

2013-05-15 @ 07:43:12
URL: http://helenesoderberg.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0