Förbjudet? Nädu.

Fearfood
 
Fullkomligt hatar det ordet. Begreppet fearfood är ologiskt och olika för alla. Och just pga det så tycker jag just att det är så jäkla ologiskt. Den ena tycker att det jobbigaste som finns att äta är något av det jag har lätt för. Och det jag tycker är jobbigt att äta, ja det tycker någon annan är rena leken. 
 
Jag har haft en del livsmedel som har vart jobbigare än andra att äta. Kommer dock inte nämna några, då det ändå inte spelar någon roll! Som jag sa; Alla har vi våra olika svårigheter. Grundproblematiken må vara samma hos många av oss – maten. Men bortsett från det så har vi alla många olika erfarenheter, bakgrunder, svårigheter  och allt det där. 
 
Innan jag kom in till Varberg så var allt jobbigt att äta om det var på fel tid. Det kunde räcka med en ynka liten gurkbit och jag kunde känna stark ångest om det var just på fel tid. Urfånigt. 
Många av mina rädslor för livsmedel har försvunnit det senaste halvåret. Idag kan jag sätta mig på ett fik och spontanfika med en vän utan att känna någon vidare ångest alls! Trodde på riktigt aldrig att jag skulle kunna klara av det igen. Jag menar; när gjorde jag det senast? Var många, många år sedan jag fikade på stan. Bortsett från en svart kopp kaffe då. Vad är det man är rädd för? Att ha en mysig stund med en vän och äta lite gott? 
 
Jag har alltid hållt fast vid "Man ska äta för både kropp och själ". Har dock inte alltid levt efter det budskapet. Men det börjar det bli ändring på. Vägrar att utesluta livsmedel ur min kost igen. Ju oftare jag ätit det desto lättare har det blivit. Allt med mig har på något sätt med vanor att göra. Gör man en sak tillräckligt många gånger så känns det hela plötsligt inte lika farligt längre. I början när jag satte igång att äta en del "förbjudna" livsmedel igen så ballade jag ur totalt. Det gick inte alls och jag trodde aldrig att det skulle gå smärtfritt. Men prova själv och ät "något svårt" varje dag i någon vecka. Ingenting farligt kommer att hända. Du kanske bara känner dig lite mer hög på livet, vad vet jag! 
 
 
Färdigbabblat för idag. Nu ska jag laga pasta med skinksås. En av mina favoriträtter. Och ikväll ska jag iväg på handbollsmatch. Hoppas ni får en fin kväll ni med. :) 
Kram och kram till er!!
 


Kommentarer
Fredrica

Vilket bra inlägg. Det där med "förbjudna" livsmedel är ju som du skriver så olika också beroende på vem man frågar. För någon är det pasta, för någon annan är det glass och för en tredje kanske det är knäckebröd. Det är bara subjektiva idéer allt det där. Kan man påminna sig om det lite oftare tror jag att det blir enklare.

Jag har följt din blogg ett tag nu och det är så härligt att se din utveckling. Du inspirerar mig och säkert många fler, men framförallt gör du dig själv världens största och viktigaste tjänst.

Svar: Precis så! Olika för alla. Gör det bara ännu mer ologiskt. :) Åh. Blir lika glad varje gång jag får höra det. Tack snälla. Hoppas du mår bra. Kram!
Cecilia

2013-11-13 @ 18:02:13
URL: http://www.choisirlavie.blogg.se
Elin

Bra svar :) haha! Verkar som att det inte här varit just maten som har varit det största problemet, utan när, var och hur maten intas?
Iof kan jag känna igen det, men bara för att jag själv har kontrollbehov utan dess like! Dock inte med mat, uatn blir jag bjuden på mat/fika så äter jag. Ja så länge det är något jag gillar, det är ju ingen idé att äta något som man inte tycker om (i mitt fall tex: korv, sushi, pizza, semlor och mjöliga äpplen för att nämna några, haha). Men att flyga tycker jag är lite läskigt för att jag inte har kontroll, och ja lite såna vardagliga saker :) gillar att ha koll på läget!!
Du har gjort enorma framsteg och jag är glad att kunna följa en människa som växer som person varje dag! För skillnad det märker man!! kram :)

Svar: Hörruuuu.. Hur kan man INTE gilla sushi. Är du galen kvinna ? ;) Tack. Det är kul att du fortfarande följer mig. :) Kram!!
Cecilia

2013-11-13 @ 19:22:09
Helene

Ibland är det roligt att fika ute själv tycker jag. Minns en dag när jag väntade på tåget i Uppsala och fördrev tiden med att kika lite i disken inne på Coffe House by George. Så fick jag syn på den där läckra biskvin, och i nästa stund satt jag där vid bordet, med den lilla godbiten på ett fat. Mycket bra kändes det.

Svar: Förstår att det kändes bra!!! :) Det är ju GOTT. Så varför inte?! Hoppas du mår bra. Kram.
Cecilia

2013-11-13 @ 21:27:58
URL: http://helenesoderberg.blogg.se
Elin

Haha, jag veeeet inte? Det smakar speciellt! Dock gillar jag ju både lax och tonfisk! Men sushi är vuxensmak, precis som vin och kaffe. Gillar inte det heller! Inte glögg heller, hehe ;) men jag gillar vuxensmaker som soltorkade tomater och leverpastej iaf! Finns det fler vuxensmaker som du kommer på? Hehe

Ja det är som att ha en liten (men väldigt fin) vän på något sätt :) hihi

Svar: Som om leverpastej skulle vara vuxensmak?! TSS. ;) Alla barn älskar ju det! Precis som blodpudding. Haha. Gillar du öl då? Oliver är också en vuxensmak som jag tycker om. Och ÖÖÖL. :D Jag är nog rätt vuxen ändå. Rödvin är det bästa jag vet. ;) Och starka ostar!!! Ja, och det är kul! :) Kram. :))
Cecilia

2013-11-13 @ 23:20:27
Emilia

Hej! Först och främst vill jag bara tacka för ett jätte bra inlägg, behövde verkligen läsa det där då jag själv har problem med "fearfoods" - som inte ska vara förbjudet. Dessutom vill jag tacka dig för en grym blogg och all inspiration du ger mig varje dag, vi kommer gå ur detta som segrare!

Jag har en fråga:
Jag har nämligen jätte svårt med näringsdryckerna (som de flesta), jag har precis fått insatt 4 stycken om dan utöver 4 huvudmåltider, alltså äter/dricker jag 8 gång om dan vilket får mig att få panik - hur har du hanterat dem? Har du dem fortfarande? Jag är jätte rädd att jag ska rusa upp i vikt och känner mig ständigt uppblåst :(

Tacksam för svar
Stora styrkekramar / Emilia

Svar: Hejj! Fearfoods är verkligen knäppt. Håller du inte med? Man kan äta ALLT med måtta. Och det har jag verkligen fått bevisat för mig själv. :) Kul att du tycker om min blogg. :))

Ja, man blir väldigt uppblåst av näringsdryckerna. Och jag vet att det inte är till någon tröst när jag säger; Stå ut, det blir bättre!! Tänk istället på alla positiva saker de medför. De för dig ett steg närmare livet. Se det som din medicin. För det är just precis vad du är. Det är inget du ska ta hela livet. Bara nu, för ett tag!

Var också väldigt, väldigt uppblåst när jag drack dem. Har inte slutat med dem än dock. Men var det i början! Men nu känner jag inte av ett dugg. :)
Vill du mig något annat så får du självklart maila mig om du vill! :)

[email protected]
Hoppas du mår bra. Kram!!
Cecilia

2013-11-14 @ 08:23:13
URL: http://wow.myfightfromanorexia.blogg.se
Elin

Haha jag vet alla småbarn gillar leverpastej!!!! Oliver gillar jag, men bara de stora gröna :) Men öl är inget för mig det heller och någon ostfantast har jag aldrig varit, tyvärr! Typ den enda i Sverige känns det som? Samma sak med ketchup.. Blodpudding kan jag äta om jag är riiiktigt sugen på det hehe :)
Du låter ju supervuxen i dina smaker, jag blir imponerad! (Men man ska inte underskatta perfekt kokad pasta med perfekt mängd salt i vattnet och brända köttbullar)...

Svar: Fast pasta med köttbullar har inte jag ätit på….fem år? DET ska jag göra i morgon. Tack för tipset. :D Haha.
Cecilia

2013-11-14 @ 18:39:04
Elin

Oj, ja då är det på tiden!!! Helst ska det vara någon god pastasort, typ snäckor eller så :) haha!

Kom och tänka på en vuxensmak som inte faller mig i smaken!! Chokladkakor/tårtor som har för mycket mörk choklad (blir ju en hemsk upplevelse i munnen). Sen är inte julen så bra för då serveras det ju glögg, ischoklad, julmust och risalamalta (vet inte hur det stavas så skriver ihop det... Haha!). Men det brukar bjudas på toffefee som är lite för gott för ens eget bästa ;)

2013-11-14 @ 19:16:26


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0