Skolfavorit!

Skolmat. Får ni bra eller dåliga vibbar? Bara ordet skolmat får mig att tänka på långa köer, stökig omgivning och ett lass med överkokt spaghetti. 
Men i nästa stund får det mig att tänka på ljuvliga rätter som den vegetariska broccoligratängen, pasta med ost och skinksås, ris med currysås och den fantastiskt goda, men ack så flottiga köttfärssoppan som serverades med limpbröd och färdigskivad ost. Jag var en av få bland mina vänner som lyckades uppskatta den där maten man blev serverad. Men jag kan väl samtidigt erkänna att jag var stammis på Espresso House och Ica under mina år på gymnasiet. Haha. Ibland lockade inte ens skolmaten mig. Och då var det illa! En "lunch" på Espresso i form av deras frukost bestående av scones, pålägg, chai och juice jämfört med överkokt pasta. Ibland var valet rätt lätt. 
 
Men så var det ju det där med guldkornen man ibland blev serverad. Ris/pasta med ost & skinksås var en utav mina favoriträtter under skoltiden. Nåja, under de skolåren då jag mådde fint åtminstånde, vilket inte var sådär jättemånga tyvärr. Och då jag nu har en studerande syster här hemma så tänkte jag passa på att bjussa henne på lite skolmat för att få till rätta känslan, liksom ;) Fast i en lite godare verison made by me såklart!
 
Skinksås + Couscous
 
Efter en portion kittlades det inte ens i magen. Efter två började jag bli nöjd. Dock krävdes det tre portioner för att stilla både sug och hunger. Det var gott. Bra mycket bättre än skolans. Och att få MVG av eleven här hemma är väl inte fy skam. 
Då är frågan vad man ska ge sig på för "skolmat" nästa gång. Ska fundera ut något som jag vill återuppliva och återskapa på nytt igen. Är det kanske broccoligratängen som står näst på tur? Det får dock vänta några dagar. Lyckades återgen tillaga mat så det räcker och blir över i minst en vecka. Damn.
 
Har ni några guldkorn som ni minns från skoltiden? Någon maträtt som väcker minnen? Dåliga som bra. Tell me.


Kommentarer
Maja

Skolmaten ger ganska dåliga vibbar för mig, eller i åttan och nian var det faktiskt bra mat(dock hade jag lite svårt att uppskatta den till fullo då) men nu är det nästan så det går kalla kårar längst ryggraden. Hård potatis, fisk som knappt kan få kallas fisk, bleka köttbullar, konstiga grytor och slafsigt potatismos.
Kul att du kunde återskapa skolmaten till en godare version!
Kram !<3

2013-01-28 @ 15:48:12
URL: http://cuilenya.blogg.se

Potatisbullarna <3 som tur e det ju Felixs frysta som man kan köpa :)
Blodpudding e finfint med men de gör man ju hemma också...
Salladsbuffeerna var fina med, fast det är dom övrallt.
Tyckte om oxjärparna med, köttfärskaka...

Svar: Haha, smaken är som baken, men potatisbullar är något jag inte klarar av! ;)
Cecilia

2013-01-28 @ 16:33:10
Alex

sv; jo visst e det så! Vissa människor blir man bara irriterad på..innan de ens öppnar käften ;) Kemi är viktigt!

2013-01-28 @ 16:43:31
URL: http://lexie85.blogspot.com
helene

Jag minns makaronilådan vi fick på låg och melanstadiet. I de senare skolorna fick vi ingen :/ I gymnasiet fick vi wallenbergare ganska ofta, det var gott! Pannkakor, rödbetsbiffar, potatisgratäng, spaghetti och köttfärssås och dragonfiskgratäng var några andra saker jag gillade :)

2013-01-28 @ 17:00:51
URL: http://nystig.blogg.se
Anonym

Hmm... Den där skinksåsen är hatkärlek för det är oftast inte så mycket skinka i den :( men din är det säkert desto mer skinka i!!

Men annars så har jag ingen favorit, kycklingrätter brukar oftast gå hem hos mig! Även fiskgratängen på min skola är god!! :)

2013-01-28 @ 17:53:52
Elin

Hmm... Den där skinksåsen är hatkärlek för det är oftast inte så mycket skinka i den :( men din är det säkert desto mer skinka i!!

Men annars så har jag ingen favorit, kycklingrätter brukar oftast gå hem hos mig! Även fiskgratängen på min skola är god!! :)

Svar: Den som är så god!! :D Haha det kryllade av skinka i min ska du veta. Fiskgratängen på min skola var också supergod. Har en hatkärlek till den där fisken som har ett smörtäcke på sig också. Heter något franskt namn. Mums!
Cecilia

2013-01-28 @ 17:54:27
ellen

Jag gillade också skinksåsen och skolans köttfärssås samt typ alla grytor med ris som kebabgryta, kinagryta...fast är samtidigt rätt mkt hatkärlek över skolmaten:)
Var rädd om dig!

2013-01-28 @ 18:46:20
URL: http://sandal.blogg.se
mela

alla gratänger!! kycklinggratäng med pasta, tacogratäng, tortellinigratäng, lasangett, kycklinglassangett, korvlassangett - helenkelt när dom slängt i massa gottiga grejor i en och samma låda. DET är skolmat för mig och de är supergott!

Svar: Haha håller med dig; Det är förbannat gott! :D
Cecilia

2013-01-28 @ 19:11:09
Rebecca

Jag går fortfarande i gymnasiet och vår skolmat har ganska dåligt rykte men jag tycker den är jättegod! Tar alltid tallriken proppfull i skolan medan alla andra gör tvärtom, hehe. :P

2013-01-28 @ 20:47:05
URL: http://denksam.wordpress.com
E

Jag har faktiskt nästan bara bra minnen av skolmaten (undantag: fläskpannkaka och blodpudding). Jag var frisk nästan hela min skoltid (började väl "krångla" så smått med maten i slutet av trean). Jag var inte kräsen, åt stora portioner och njöt och hade roligt med mina vänner. Spaghetti med köttfärssås och köttbullar med stuvade makaroner var mina favoriter.

Svar: Fläskpannkaka lockar nog ingen ska du se! ;) Känns som matsalen är ett jobbigt ställe för de som har problem med maten. Laddat och eländigt! Tyvärr. Stuvade makaronisar är en storfavorit hos mej med :)
Cecilia

2013-01-28 @ 20:49:48
Elin

Usch ja den fisken!!! Det där lagret över är ingen hit direkt, tror inte det är de för någon faktiskt! Men jag har inte fått den på ett par år så det kan hända att de har slutat med den, just för det där sjukt äckliga lagret med (på riktigt) fett!! Får väl se om jag bjuds på den under mitt sista halvår, men hoppas inte det :))

2013-01-28 @ 21:51:10
Anonym

De legendariska en gång om året då det serverades tacobuffe, kyckling i currysås, köttfärssås, fyllda paprikor, sedan var det alltd bra salladsbuffeer -dock skulle jag säkert uppskatta den mer nu än under skolmatsalstiden:)
Men sedan var det en hel del mindre lyckad mat som liksom ärrat mig så jag fortfarande blir helt fientligt ställd när de kommer på tal typ haha tex. raggmunk, kassler, kalops, blodpudding, gulashsoppa.. hua.

Svar: Haha tacobuffén hos oss var SÄMST. Men däremot kyckling i currysås.. den går inte av för hackor den inte! :) Vi hade också en fantastiskt bra salladsbuffé. Alltid ett säkert kort när raggmunken blev serverad ;) Haha
Cecilia

2013-01-28 @ 23:27:57
Amanda

Skolmat=ångest!!!

2013-01-29 @ 08:29:10
URL: http://canadamanda.blogg.se
Danni

Åh, alla vegitariska alternativ, taco-buffén, fiskpinnar, tikka masala och chickenbits är helt klart mina favoriter. Dessutom älskar jag alla maträtter med potatismos eftersom vi alltid får hemgjord sådan.

Någonting jag däremot inte är så förtjust i är oxjärpar, köttfärssåsen, fiskgratäng och frukostkorven. Fyfan

Svar: Tyckte också om alla vegetariska alternativ!! :) Så glad att även vi köttätare fick äta den den maten ;) Åh, vår köttfärssås var gudagod...
Cecilia

2013-01-29 @ 22:02:50


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

VägenUpp

Följ med mig på min resa upp! En resa som innebär att jag ska få friskare tankar, en mer hälsosam vikt och finna livsglädjen igen!

RSS 2.0